Drugs

Wat zijn drugs nu eigenlijk en wat doet het met je?

Het is spannend om dingen uit te proberen en je grenzen op te zoeken. Maar als je experimenteert met drugs neem je risico’s. Dat geldt voor alle drugs. Ze kunnen verslavend zijn en ze zijn slecht voor je gezondheid. Daarom is het altijd beter om geen drugs te gebruiken. Dat geldt voor iedereen, en extra voor jongeren. Waarom?

Wat doen drugs met je?

Alle drugs bevatten stoffen die je hersenen prikkelen. Die prikkels zorgen voor effecten in je lichaam of geest: stimulerend, verdovend of bewustzijn veranderend.

  • Stimulerend betekent dat je heel veel energie krijgt.
  • Een verdovend middel zorgt ervoor dat je slaperig wordt.
  • Bewustzijn veranderend betekent dat je de wereld anders gaat zien en beleven. Ook kun je dingen gaan zien of horen die er niet zijn (hallucineren).
  • Iedereen reageert anders

Eigenlijk weet je van te voren nooit precies wat een drug met je doet. Ieder lichaam is anders en iedereen reageert dus anders. Het kan ook nog per situatie verschillen.

Bovendien: als je drugs gebruikt, loop je ook altijd het risico dat je niet goed wordt of zelfs bewusteloos raakt. Als iemand in je omgeving dit overkomt, bel dan direct 112.

Drugs zijn slecht voor je lijf

Het gebruik van drugs geeft risico’s. Alcohol, wat ook een drug is, is bijvoorbeeld schadelijk voor je hersenen, lever en maag. Stimulerende middelen (cocaïne, XTC, speed, 4-FA) zijn slecht voor je hart en bloedvaten. Bij XTC en speed loop je bovendien kans op oververhitting. Van wietgebruik en blowen kun je longschade krijgen. Van lachgasgebruik kun je duizelig en misselijk worden. En van GHB kun je makkelijk bewusteloos raken. Kijk op Drugsinfo.nl voor meer informatie over de werking en effecten van drugs.

Een ‘bad trip’, wat is dat?

Drugs en alcohol kunnen ‘verkeerd vallen’. Dan word je heel bang of verdrietig. Of je raakt in paniek. Dat heet een ‘bad trip’: alles om je heen is anders en daar kun je angstig van worden.

Als iemand in je omgeving een bad trip heeft, blijf dan bij die persoon en probeer hem of haar gerust te stellen. Je kunt hem of haar proberen af te leiden en te zeggen dat het nare gevoel vanzelf weer overgaat.

Uitgaan en drugs

Onder invloed van alcohol en drugs loop je meer kans op (verkeers)ongevallen, seksueel riskant gedrag en gehoorschade. Wees je bewust van die risico’s en houd er rekening mee. Dat kun je bijvoorbeeld doen door af te spreken dat iemand de Bob is en door elkaar in de gaten te houden.

Wat als je drugs aangeboden krijgt?

Doe niets wat je niet wilt. Als je geen drugs wilt gebruiken, zeg dan duidelijk ‘nee’. Dat is jouw eigen keuze. Je hoeft niet uit te leggen waarom. Probeert de ander jou toch over te halen? Zeg dan nog een keer duidelijk dat je het niet gaat doen. Dus, blijf achter je eigen keuze staan! Het kan lastig zijn om de groepsdruk te weerstaan, maar achteraf ben je waarschijnlijk blij dat je het hebt volgehouden.

Push nooit anderen om iets te gebruiken. Zet iemand die niet wil gebruiken nooit onder druk.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.