Gedrogeerd worden

Er verschijnen regelmatig verhalen in de media over drogeren tijdens het uitgaan. Wat is het? En hoe voorkom je het?

Wat is drogeren?

Drogeren betekent dat je alcohol, drugs of medicijnen aan iemand geeft, zonder dat diegene dat weet of wil. Meestal wordt het in de vorm van een vloeistof of poeder stiekem in iemands drankje gedaan. Iemand drogeren is verboden. Het is een misdrijf en valt volgens de wet onder mishandeling.

Meestal gebeurt drogeren met alcohol. Bijvoorbeeld door meer alcohol in een mix-drankje te doen. Of iemand alcohol te geven terwijl diegene al dronken is en niet meer weet wat hij of zij doet.

Drogeren gebeurt ook met drugs, zoals GHB, XTC, MDMA of slaapmiddelen.

Waarom drogeren mensen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een ander wil drogeren. Het kan een (zeer slechte) grap zijn: iemand wil gewoon zien wat er gebeurt. Maar het kan ook dat iemand een ander wil beroven of seksueel wil misbruiken.

Hoe groot is de kans om gedrogeerd te worden?

Hoe vaak drogeren voor komt is moeilijk te onderzoeken. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat drogeren minder vaak voor komt dan mensen denken. De klachten die je kan hebben, kunnen ook komen doordat je moe bent of gespannen. Je hebt bijvoorbeeld een drukke week gehad waardoor de alcohol die je drinkt anders valt. Of het is heel warm binnen, waardoor je flauwvalt. Door alcoholgebruik kun je ook een black-out krijgen, soms ook bij een paar drankjes.

Hoe merk je dat je gedrogeerd bent?

 • Je voelt je misselijk en/of moet overgeven
 • Je doet, ziet of voelt andere dingen dan normaal
 • Je kunt niet slapen
 • Je raakt bewusteloos of bent juist heel erg wakker
 • Je hebt geen of minder controle over wat je doet

Hoe voorkom ik dat ik gedrogeerd word?

 • Neem geen slokje drinken of drankje aan van iemand anders
 • Houd je hand of een dekseltje op je drankje
 • Zet je drankje niet ergens neer, neem het ook mee naar de wc
 • Wil iemand je een drankje aanbieden? Loop dan mee naar de bar.
 • Proeft je drankje vreemd of anders? Gooi het meteen weg!

Wat proef ik als iemand iets in mijn drankje heeft gedaan?

GHB smaakt erg zout, en andere drugs smaken vaak bitter. Als je al gedronken hebt, of een sterk drankje drinkt, dan kan het zijn dat je dit niet proeft.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik gedrogeerd ben?                   

 • Praat er meteen met iemand over of geef het aan bij het barpersoneel.
 • Ga samen met iemand naar buiten zodat je frisse lucht krijgt.
 • Ga naar de EHBO of vraag iemand om 112 te bellen.
 • Vang zo snel mogelijk je urine op. Sommige drugs zijn maar een paar uur in je urine zichtbaar. De urine kun je bij je huisarts inleveren.
 • Voel je niet schuldig, het is niet jouw schuld.

Codewood ‘Angela’

In steeds meer landen wordt het codewoord ‘Angela’ gebruikt om aan te geven dat je lastiggevallen wordt. Dat kun je ook gebruiken als je denkt dat iemand iets in je drankje heeft gedaan.

Soms voel je je bijvoorbeeld zo bedreigd dat je niet wil zeggen dat je lastiggevallen wordt of gedrogeerd bent. Als je dan aan de bar vraagt naar of ‘Angela’ aanwezig is, weet de medewerker dat je hulp nodig hebt. Die kan dan de beveiliging of politie bellen.

Spiking of needle spiking

In de media komen steeds meer verhalen naar voren van mensen die aangeven gedrogeerd te zijn met een naald. Dat wordt spiking of needle spiking genoemd. Deze mensen hebben een prik gevoeld of hebben na het uitgaan een blauwe plek of een bultje. Vooral in Engeland en Frankrijk zijn veel meldingen gedaan.

Bewijs voor spiking is er nog niet gevonden. Experts geven aan dat het in de praktijk heel erg moeilijk is om iemand te prikken zonder dat diegene dat merkbaar helemaal onmogelijk is het niet. De politie in Nederland houdt alle meldingen bij.

Meer weten over gedrogeerd worden?

 • Op drugsinfo lees je wat je moet weten en wat je moet doen
 • Ook het Trimbos-instituut heeft veel informatie over spiking verzameld

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.