Seks onder invloed

Sommige mensen genieten meer van seks wanneer ze alcohol of drugs hebben gebruikt. Van alcohol en drugs word je losser en hierdoor durf je meer. Dat kan fijn zijn, maar er zijn ook risico’s.

Wat zijn de risico’s van seks onder invloed?

  • Je kunt het gebruik van een condoom makkelijker vergeten of je vindt het niet zo belangrijk. Ook is het moeilijker om een condoom om te doen wanneer je onder invloed bent.
  • Je hebt makkelijker seks met iemand met wie je anders nooit seks zou hebben.
  • Je gaat sneller over je eigen grenzen heen. Je wordt makkelijker overgehaald om dingen te doen die je normaal gesproken niet zou doen. Ook kun je zelf makkelijker over de grenzen van een ander heen gaan.

Wat zijn de effecten van alcohol en drugs op seks?

Voor alle alcohol en drugs geldt: het vermindert je remmingen waardoor je soms sneller over je eigen grens of die van een ander gaat. Te veel alcohol of drugs zorgt ervoor dat je minder zin krijgt of dat je er helemaal niet meer bij bent.
Iedere drug werkt op een andere manier en heeft ander effect op seks. Het effect is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid die je neemt, je eigen lichaamsgewicht, de omgeving en de sfeer.

Alcohol

Van alcohol ga je je vrijer en losser voelen. Sommige mensen krijgen meer zin in seks. Ze worden minder geremd. Daardoor heb je kans dat je dingen doet die je nuchter niet zou doen en waar je later spijt van krijgt.

Sommige mensen krijgen juist minder zin, vooral als ze te veel drinken. Jongens krijgen onder invloed van alcohol minder makkelijk een erectie. Zowel jongens als meisjes komen na alcoholgebruik minder makkelijk klaar.

XTC

Van XTC worden gebruikers vaak knuffelig. Klaarkomen kan lang duren of lastig zijn.

GHB

Er zijn mensen die GHB gebruiken om meer opgewonden te raken. Hier zitten grote risico’s aan. Het eerste risico is dat je bij deze drug al snel te veel neemt. Het is moeilijk te doseren, en je weet nooit hoeveel GHB er in het drankje zit. Neem je te veel, dan raak je bewusteloos.

Ook moet je GHB nooit combineren met alcohol: ze versterken elkaar waardoor je bij een klein beetje GHB al een overdosis kan krijgen. Hierdoor kun je in coma raken of overlijden.

Als je drugs mixt weet je niet wat het effect is. Je kunt dit dus beter niet doen.
Op Sense.info Hier lees je van meer drugs wat de effecten zijn op seks.

Waar moet je op letten als je seks onder invloed hebt?

  • Bedenk van tevoren hoe ver je wilt gaan en probeer je hier ook echt aan te houden. Bedenk wat je wel en niet wilt doen qua seks, maar ook waar je wel en geen seks zou willen hebben.
  • Ga nooit niet met iemand mee naar huis die je niet kent. Mocht je dat toch willen, zorg dan dat anderen weten waar je bent.
  • Zorg dat je altijd condooms bij je hebt: vrij veilig.
  • Als je vaak seks hebt onder invloed kan het zijn dat je niet meer kunt genieten van seks zonder dat je iets hebt gebruikt. Probeer dat te voorkomen door ook nuchter seks te hebben.

Hoe word ik snel weer nuchter?

Er zijn geen manieren om heel snel weer nuchter te worden. De alcohol of drug moet je bloed verlaten en dat duurt vaak lang. Alleen de tijd helpt. Het kost je lichaam ongeveer een uur om één alcoholisch drankje te verwerken. Bij drugs duurt het vaak een aantal uren en soms zelfs dagen tot alles helemaal uit je bloed is.

Stop in ieder geval met alcohol of drugs gebruiken. Neem absoluut niet een andere drug om het effect van drugs of alcohol te verminderen. Probeer te slapen. Drink wat water, maar niet extreem veel.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.