Alcohol

Alcohol heeft effect op je lichaam en geest. Drank maakt je losser en minder verlegen. Maar er zijn ook risico’s.

Effect van drank

Met een drankje op is het vaak makkelijker om op mensen af te stappen of een gesprek te beginnen. Je voelt je vrijer in het contact met anderen en je durft meer. Spanning en onzekerheid verminderen. En dat is fijn, zeker als je van jezelf verlegen of niet zo heel spontaan bent.

Invloed op je lichaam

Alcohol is niet gezond voor je lichaam. En tijdens de groei is het extra ongezond. In de puberteit groeien je botten en spieren in een versneld tempo. Alcohol verstoort dit. Het verlaagt onder meer het groeihormoon. Dat betekent dat je door het drinken van te veel alcohol minder goed groeit. Er zijn nog meer ontwikkelingen in je lichaam waar alcohol een slechte invloed op heeft.

Invloed op je hersenen

Na een avond drinken werkt je geheugen slechter. Concentreren op school of werk wordt daardoor moeilijker. Bij vaak en veel drinken kan je hersenbeschadiging krijgen. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e en zijn tot dan extra kwetsbaar. Wil je je hersenen helemaal goed houden? Drink dan niets. Wij adviseren je om tot je 18e geen druppel te drinken en daarna bij voorkeur ook niet. Als je er wel voor kiest om te drinken, drink dan zeer matig. Dat is veel beter voor je studieprestaties!

Met of zonder alcohol

Dit filmpje van Jellinek vertelt je hoe het nou precies werkt in je lichaam als je alcohol op hebt.

Andere risico’s van alcohol

Als je te veel gedronken hebt, vervagen je grenzen eerder. Je kan eerder onveilige seks hebben, sneller agressief worden maar ook zelf slachtoffer worden van agressief gedrag. Daarnaast heb je als je regelmatig drinkt een grotere kans op alcoholverslaving op latere leeftijd. Ook is het gebleken dat er een relatie is tussen alcoholgebruik en het ontstaan van verschillende vormen van kanker.

Kijk ook een bij

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.