Vegetarisch eten – tips van een jongere

Sanne (17 jr)

Waar komt vlees nou eigenlijk vandaan? Toen ik net 16 was begon ik het mij af te vragen. Ik wist dat er ook vleesvervangers bestonden en ik vroeg aan mijn moeder om er eens iets van te kopen. Inmiddels ben ik 2 jaar vegetariër. De smaak van vlees ben ik dus nog niet vergeten, maar ik mis het ook niet. Steeds meer mensen eten een paar dagen per week wat minder vlees en dat is super fijn voor de dieren en het milieu. Wil je ook vaker wat minder vlees eten, maar vind je het nog lastig? Lees dan snel verder voor wat tips.

1.Doe het op je eigen manier.

Zelf ben ik van de ene op de andere dag vegetariër geworden, maar dat verschilt bij iedereen. Als je begint met kleine stappen is dat al goed, het gaat er om wat je zelf prettig vindt. Besef dat er meer manieren zijn om te beginnen met vegetarisch eten of om simpelweg wat minder vlees te eten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om flexitariër te worden, oftewel je stopt een paar dagen per week met het eten van vlees. Weet dat ook dat een goede optie is als volledig stoppen met vlees eten voor jou op dit moment niet haalbaar is.

2. Probeer vleesvervangers uit

Een van de redenen dat ik vegetarisch eten niet moeilijk vindt is dat de schappen in de supermarkt tegenwoordig vol liggen met lekkere vervangers (en soms niet van echt vlees te onderscheiden. Wacht bijvoorbeeld tot er een keer een aanbieding is en probeer op deze manier uit wat je lekker vindt. Het is superleuk om hiermee te experimenteren

3. Probeer recepten uit die je niet gewend bent.

Nederlanders neigen bij het avondeten toch snel naar de aardappels-groenten-vlees-maaltijden. Oftewel, het AVG-tje. Hierbij is het moeilijk om vlees soms te laten staan. Je kunt dit oplossen door wat meer naar de buitenlandse keuken te kijken. In sommige gerechten is vlees namelijk niet nodig. Ook kan het inspirerend zijn om leuke recepten van foodblogs af te halen.  

4. Niet te moeilijk denken.

Soms merk ik dat mensen vegetarisch eten lastig vinden, of dat mensen het lastig vinden om vegetariërs op bezoek te krijgen. Tegenwoordig is vegetarisch eten steeds makkelijker, omdat ook restaurants er rekening mee houden. Je hoeft niet al je lievelingsgerechten uit je leven te gooien. Als je een pasta maakt met gehakt kan je het supermakkelijk vervangen door vegetarisch gehakt.

5. Onthoud waar je het voor doet.

Als laatste tip, maar niet als minste: blijf onthouden waarom je graag vegetarisch wilt eten. Of je dat nu doet voor je gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Daarbij stiltaan maakt het makkelijker om vol te houden als je het lastig vindt. Vegetarisch eten heeft voor mij een groot voordeel. Sinds ik vegetarisch eet, heb ik meer gerechten uitgeprobeerd dan ik ooit zou doen. Denk je erover om wat vaker vegetarisch te eten? Probeer het gewoon! Het is makkelijker en lekkerder dan je zou denken.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.