Ik ken iemand met een eetstoornis

Als je denkt dat iemand die je kent een eetstoornis heeft, dan vraag je je misschien af wat je moet doen. Want stel je voor dat je het verkeerd ziet. Het is vaak lastig om te beoordelen of iemand een eetstoornis heeft. Hoe ga je hier mee om? Kun je iets doen om te helpen?

Hoe kun je herkennen of iemand een eetstoornis heeft?

Jongeren met een eetstoornis hebben vaak een negatief zelfbeeld. Als ze controle hebben over hun gewicht, geeft dat ze een gevoel van eigenwaarde. Het afvallen geeft een gevoel van controle en het gevoel dat ze ergens goed in zijn. Meestal houden ze hun eetprobleem zo veel mogelijk geheim.

Als iemand anorexia heeft, dan wil hij of zij eten liever niet eten. Soms gooien jongeren met anorexia op school hun eten weg. Ook zijn ze vaak onzeker over hun uiterlijk. Ze zijn bang om aan te komen. Ook als ze ver onder het gewicht zitten dat voor hun leeftijd en lengte normaal is. Ze sporten misschien heel erg veel en dragen loszittende kleding. Hierdoor zie je niet dat ze aan het afvallen zijn of heel mager zijn. Als je ziet dat je vriend(in) op pro-anorexiawebsites zit, is dat een slecht teken.

Heeft iemand boulimia, dan heeft hij of zij eetbuien. Tijdens zo’n eetbui eet iemand in korte tijd heel veel. Omdat hij of zij niet wil aankomen, gaat hij of zij daarna naar de wc om over te geven. Soms gaat iemand daarna een periode weer heel weinig eten. Bij boulimia heeft iemand stiekem eetbuien, maar hij of zij kan een normaal gewicht hebben. Soms heeft die persoon al heel lang boulimia, zonder dat de omgeving dat in de gaten heeft. Je kunt het dus vaak niet aan iemand zien.

Wat kun je doen?

Denk je dat je vriend(in) een eetstoornis heeft, informeer dan eerst eens bij andere vrienden. Denken zij dat ook? Ga niet roddelen, maar onderneem wel direct actie. Iemand met een eetstoornis zoekt niet snel zelf hulp. Daarom is het belangrijk dat de omgeving aan de bel trekt. Bedenk wat je concreet in zijn of haar gedrag ziet, waardoor je je zorgen maakt. Praat daarna met hem of haar over wat je is opgevallen. Probeer hierbij niet te veroordelen, maar vertel dat je je zorgen maakt en vraag of je hem of haar kunt helpen. Misschien kunnen jullie samen naar de vertrouwenspersoon, of de ouder(s) van je vriend(in). Je kunt het niet voor je vriend(in) oplossen, maar je kunt hem of haar wel stimuleren om hulp te zoeken. Zoek ook steun voor jezelf. Als het niet goed gaat met een vriend(in), kan dat ook zwaar zijn voor jou. Praat bijvoorbeeld met de mentor of vertrouwenspersoon op school. Of praat erover met je eigen ouders.

Wat je zeker niet moet doen

Als je praat met je vriend(in) zelf, vraag dan eerst eens of hij of zij problemen heeft met eten. Begin niet direct over anorexia of boulimia, want je vriend(in) kan dat heel kwetsend opvatten. Dwing iemand niet om te eten.

Hoe ga je om met iemand met een eetstoornis?

Gedraag je normaal in het gezelschap van iemand met een eetstoornis. Vraag oprecht hoe het gaat en praat niet alleen over de eetstoornis. Doe niet medelijdend en dring niet aan dat hij of zij iets eet. Jongeren met een eetstoornis willen vaak geen medelijden. Ze zien de manier waarop zij met voedsel omgaan juist als hun eigen keuze. Houd contact. Ga bijvoorbeeld iets leuks doen samen, iets dat niet met eten te maken heeft.

Probeer op te letten wat je zegt. Soms maak je onbedoeld een kwetsende opmerking. Realiseer je dat een eetstoornis een ziekte is. Dring niet aan dat je vriend(in) iets moet eten. Zonder het te weten kun je de eetstoornis verergeren.

Onthoud dat je de eetproblemen niet voor hem of haar kunt veranderen. Ook is het belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft zitten. Zoek steun en praat erover met iemand in je omgeving die je vertrouwt.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.