Vriendschap – tips van een jongere

Naomi (14 jr)

Wanneer noem je iemand een vriend? Wat kan je wel en niet met vrienden bespreken? Hoe moet ik een vriendschap onderhouden? Hoeveel vrienden moet ik hebben? Wat als ik geen vrienden heb? Heb jij vragen over vriendschappen en hoe deze in elkaar zitten? Dan is dit artikel voor jou!

Vriendschap, wat is dit nou eigenlijk? Een vriend hoort iemand te zijn, waar jij jezelf graag mee omringt. Vriendschappen moeten van twee kanten komen, als een vriendschap niet wederzijds is werkt dit vaak niet en kan je dit geen vriendschap noemen. Vriendschappen hebben geen vaste tijd en het is ook niet iets dat je volgens de regels kan doen. Het mooie aan een vriendschap is het hebben van een maatje waar je je verhaal bij kwijt kan. Als je iemand vertrouwt vertel je al vaak veel over jezelf, maar is dit wel zo handig? Je bepaalt natuurlijk altijd zelf wat je bespreekt en wat niet, maar het is belangrijk om te weten, dat je niemand volledig kunt vertrouwen. Je kunt het gevoel hebben van wel en achteraf denken ‘ik dacht dat ik je kon vertrouwen’.

Hoe lang een vriendschap duurt is bij ieder persoon verschillend. Je kan een vriend of vriendin voor een dag hebben maar ook voor jarenlang. Vriendschappen blijven zolang beide personen dit willen. Je kan ‘vrienden’ of beste ‘vrienden’ zijn. Wanneer je iemand een beste vriend of vriendin noemt is dit de persoon, waarvan jij vindt dat hij of zij altijd voor jou klaarstaat. Er bestaat geen aantal vrienden of beste vrienden die je moet hebben.

Vriendschappen zijn fijn om te hebben, maar aan jezelf zou je ook genoeg moeten hebben. Als je niet goed bent in het maken van vrienden kan dit vervelend zijn. Het is dan een goed idee om, bijvoorbeeld op school te vragen of je een keer mag aansluiten bij een leuke activiteit of om op een sport te gaan, waar je nieuwe mensen kan ontmoeten. Als je vrienden via sociale media wilt zoeken is het belangrijk om op te passen voor mensen die “catfishen”. Dit betekent dat mensen zich voordoen als iemand die hij of zij niet is. Catfishen kan gevaarlijk zijn, omdat je bij gevaarlijke mensen terecht kan komen. Bespreek daarom altijd met een ouder of dit wel een goed idee is of hoe je dit het beste kan aanpakken.

Nu je dit artikel leest over vriendschap klinkt het best wel vermoeiend, maar vrienden hebben is ontzettend leuk. Vaak gaat het maken van vrienden vanzelf en heb je er veel plezier van. In vriendschappen heb je ups en downs, doordat je samen veel meegemaakt, hecht je je aan elkaar en wordt de band alleen maar sterker.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.