Zelfbeeld jongens

Jack (14 jr)

Tegenwoordig lijkt het vanzelfsprekend dat vrouwen van elke maat en vorm zich durven te presenteren in het publieke leven of op sociale media. Volgens velen ligt het probleem van een verkeerd zelfbeeld alleen bij vrouwen, maar is dat wel zo? Zijn mannen en vooral jongens wel zo zeker als dat ze doen voorkomen? Volgens mij niet.  

Het beeld dat mannen en jongens niet onzeker zijn over zichzelf zorgt naar mijn mening voor een taboe om er niet over te praten dat dat wel degelijk het geval is. Als ik spreek uit eigen ervaring merk ik vaak dat ik zelf al heel onzeker ben over sommige lichamelijke zaken. Neem nu eens mijn bouw, ik ben niet de meest slanke persoon ter wereld. En alhoewel ik dat ook helemaal niet wil zijn maakt het me wel onzeker dat ik wat voller ben dan de gemiddelde persoon. Maar wat mij bijvoorbeeld ook onzeker maakt is het feit dat hoe slank of hoe vol ik ook ben ik altijd een onderkin zal hebben, en dat is iets waar ik me het meest druk over kan maken. En ja als ik iets op sociale media zet is het inderdaad de mooiste foto van allemaal en soms is er zelfs iets aan bewerkt. Maar is dat erg? Iedereen doet het.

Naar mijn mening is er een te groot taboe rondom het social media VS real life verhaal. Want waarom doet iedereen alsof het zo perfect moet zijn? Omdat iedereen wil dat het zo is. En nee het is niet erg om af en toe misschien die ene net iets te rode puist weg te werken, maar mijn tip is wel houdt het wel natuurlijk en als het goed is is het ook een keer goed. Maar bovenal is mijn tip, kijk in de spiegel en bedenk wat je wel leuk en mooi vindt. Want tuurlijk ben je mooi zoals je bent, iedereen is uniek op zijn of haar eigen manier. En denk je nou soms; “dit vind ik niet leuk”. Denk dan meteen daar achterna, het is normaal dat ik dat misschien soms denk want je bent jong en je bent onzeker. Helaas is daar geen middeltje tegen, maar je kan wel altijd blijven bedenken dat je mooi bent en goed bent zoals je bent. En bedenk dan ook meteen er maar eens bij dat al die perfecte insta kiekjes dus ook bewerkt zijn. En dat jouw idolen ook nog steeds onzeker zijn over hoe zij er uit zien. In de loop van de jaren zal het onzekere gevoel steeds meer afnemen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.