Waarom ben ik jaloers?

Iedereen is wel eens jaloers. Toch is het meestal geen fijn gevoel. Waar komt jaloezie vandaan en wat kan helpen om jaloezie te verminderen?

Jaloezie komt vaak voort uit de gedachte dat een ander meer krijgt dan jij. Of dat je zelf je niet genoeg krijgt. Je wil graag hebben wat de ander heeft. Of meer zijn zoals de ander is.

Jaloezie kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt jaloezie voort uit onzekerheid en angst. Je bent onzeker over je eigen uiterlijk, prestaties of andere dingen in je leven.

Je vriendin gaat bijvoorbeeld veel met een ander om. Je bent bang dat hij of zij jou minder leuk vindt.

Je vriend kan beter voetballen dan jij. Je vindt jezelf niet goed genoeg, en vindt dat jij dat ook zou moeten kunnen.

Hoe meer tevreden je bent over jezelf, hoe minder last je hebt van jaloerse gevoelens. Maar niemand is nooit jaloers. Stel, iemand is jaloers op jou, bedenk je dan dat iedereen wel eens jaloers is. Heb je veel last van iemands jaloezie? Zeg er wat van, of praat er met iemand anders over.

Waar kun je jaloers op zijn?

Je kunt jaloers zijn op je vrienden, vriendinnen, klasgenoten, je boers of zussen. Eigenlijk op iedereen in je omgeving waar je jezelf mee vergelijkt.

Je kan bijvoorbeeld jaloers zijn op iemands kleding, de nieuwste telefoon, maar ook op iemands uiterlijk, karakter, prestaties of relatie.

Last van jaloezie

Als je jaloers bent kun je je verdrietig, onzeker, geïrriteerd of boos voelen. Of een mix van deze gevoelens.

Jaloezie uit zich soms ook lichamelijk. Je krijgt buikpijn, hoofdpijn, je voelt je duizelig en misselijk.

Met af en toe jaloers zijn is niets mis. Iedereen heeft er wel eens last van. In de puberteit ben je vaak meer bezig met jezelf vergelijken met anderen dan wanneer je jonger of ouder bent. Dat is normaal. Je vindt het belangrijk om erbij te horen.

Maar soms wordt de jaloezie te groot. Het duurt lang of je kan er niet goed mee omgaan. Je gaat je vriend of vriendin bijvoorbeeld vaak controleren. Je gaat veel ruzie maken. Je wil de ander pijn doen of kwetsen. Of je zegt niets, maar voelt je wel heel beroerd.

Dan is het tijd om iets aan je jaloezie doen.

Hoe kom ik van jaloezie af?

  • Erken eerst dat je jaloers bent. Het is een normale emotie, die iedereen wel eens heeft.
  • Vergroot je zelfvertrouwen. Bedenk: je bent goed zoals je bent. Iedereen is anders. Vergelijk jezelf niet te veel met anderen.
  • Richt je aandacht op iets waar je blij en positief van wordt. Wat gaat goed in jouw leven?
  • Richt je aandacht op jezelf in plaats van op de ander. Wees lief voor jezelf. Geef jezelf complimenten.
  • Onderzoek waar je precies jaloers over bent. Jaloezie zegt soms ook iets over je eigen wensen. Er is niets mis met iets willen. Soms motiveert het je ook tot betere prestaties.
  • Zit je veel op social media? Krijg je daar jaloerse gevoelens van? Weet dat de meeste mensen alleen maar positieve en leuke dingen delen. Veel foto’s zijn bewerkt. Daardoor lijkt het alsof ze een perfect leven hebben of er perfect uitzien. Maar niemand is perfect. Soms helpt het om een tijdje minder op social media te zitten.
  • Jaloezie is niet altijd onredelijk. Soms is het gewoon oneerlijk dat iemand anders iets heeft wat jij niet hebt. Daar kun je je even rot over voelen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.