Ben ik wel normaal?

Heb je weinig zelfvertrouwen? Dan kun je je onzeker voelen. Weet dat alle jongeren daar wel eens last van hebben.

Heb jij genoeg zelfvertrouwen? Dan geloof je in jezelf en in wat je kan. Je hebt ook het gevoel dat je er mag zijn. Heb je weinig zelfvertrouwen? Dan kun je je onzeker voelen. Weet dat alle jongeren zich wel eens onzeker voelen.

Ik ben onzeker over mijn uiterlijk

Je kunt je bijvoorbeeld onzeker voelen over je uiterlijk, je haar, puistjes of je kleding. In de puberteit verandert je lichaam. Je krijgt borsten, haar onder je oksels, de baard in de keel. Ook daar kun je je minder zeker over gaan voelen.

Veel van jezelf vragen

Als je teveel van jezelf vraagt, en te grote eisen aan jezelf stelt, dan kan het zijn dat je verwachtingen niet uitkomen. Dat heeft invloed op je zelfvertrouwen. Je bent goed zoals je bent. Je krijgt meer zelfvertrouwen als het je lukt om dat te accepteren.

Ben ik wel normaal?

Het kan ook zijn dat je je veel vergelijkt met anderen. En dat je daar minder zelfvertrouwen van krijgt. Ieder mens is anders. Het is ook niet altijd belangrijk wat een ander van jou vindt. Het is veel belangrijker wat jij van jezelf vindt. Kijk vooral naar de goede, leuke en mooie kanten van jezelf.

Weinig zelfvertrouwen? Praat erover.

Voel je je onzeker? Erover praten helpt. Dat kan bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt: een goede vriend of vriendin, je ouder(s) of je mentor. Voel je je heel vaak en al lang onzeker? Kom eens met ons chatten, of praat erover met de vertrouwenspersoon van school. Ook kan je bij ons een gratis zelf-aan-de-slag module doen over je zelfbeeld. Dat kan hier! Je maakt dan een account aan, zodat je informatie beveiligd blijft. In de module leer je met korte filmpjes over je zelfbeeld en hoe je positiever over jezelf kan denken.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.