Onzeker

Onzeker zijn is heel vervelend. Het kan je leven een stuk minder fijn maken.

Het is een schrale troost, maar weet dat bijna alle jongeren wel eens onzeker zijn. De meeste jongeren voelen zich wel eens onzeker over hun uiterlijk: puistjes, haar, kleding.

Of over hun lichaam dat verandert. Meisjes krijgen borsten, jongens krijgen de baard in de keel. Dat zijn zaken waar je zelf niets aan kunt veranderen. Het heeft dus eigenlijk weinig zin om je daar druk over te maken.

Tevreden zijn met jezelf

Het is niet altijd belangrijk wat een ander van jou vindt. Het gaat erom wat jij van jezelf vindt. Probeer de goede, leuke en mooie dingen van jezelf te zien. Want als jij positiever over jezelf denkt, dan zit je lekkerder in je vel. Je voelt je vrolijker. En dat straal je ook uit naar de mensen om je heen.

Wat kan ik doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?

  • Je bent zoals je bent: accepteer dat en wees trots op jezelf.
  • Bedenk dat iedereen zich wel eens onzeker voelt.
  • Maak je niet druk om wat anderen over je zeggen of denken.
  • Zeg wat vaker iets aardigs tegen een ander.
  • Vergelijk jezelf niet (te veel) met anderen. Je bent zoals je bent.
  • Bedenk wat je wél mooi en leuk vindt aan jezelf.
  • Schrijf aan het eind van de dag drie dingen op die goed gingen, waar je blij mee bent.
  • Laat je niet beïnvloeden door schoonheidsidealen die je ziet op tv, in tijdschriften of op internet.

Praten over je onzekerheid

Soms heb je negatieve gedachten over jezelf, terwijl een ander heel anders over je denkt. Het is vaak allemaal niet zo erg als jij denkt. Het kan helpen om over je onzekerheid te praten met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je moeder, je opa, of je mentor. Vraag ook eens hoe een goede vriend of vriendin erover denkt.

Voel je je erg verlegen? Dan kun je ook praten met de huisarts of met de vertrouwenspersoon van school. Zij kunnen je helpen.

Zelf online aan de slag?

Wil je zelf alvast aan de slag met je zelfbeeld? Via deze link kom je bij een zelfhulpmodule. Dit is een soort stappenplan met filmpjes over hoe je zelfbeeld werkt en leer je stap voor stap positiever over jezelf te denken. Het is gratis en doordat het is afgeschermd met een account kan verder niemand in jouw module kijken. Ook kan je dan even een pauze nemen en later verder gaan.

Liever offline? Misschien is een cursus om te leren voor jezelf op te komen, zelfverdedigingsles of een training sociale vaardigheden iets voor jou?

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.