Zittenblijven, het verhaal van Fleurine
Ineens hoor je het, je blijft zitten. Meteen honderden gedachtes schieten binnen, heb je iets verkeerd gedaan? Niet je best gedaan? Ben je misschien ‘dom’ of ‘anders’ dan de rest? Hoe moet je verder? En paniek vult je hoofd
Je voelt het midden in het jaar al, je voelt dat je hele hoofd vol zit met andere dingen dan die gekke cijfertjes op een papiertje. Het is nog bezig met verwerken van verdriet.
Na het hele jaar zit je vol met spanning, wachtend om het nieuws van je ouders te horen. En dan hoor je de woorden. “Je blijft zitten.”. Mijn eerste woorden waren: “Wat?” Ik was in de war, wat had ik nou verkeerd gedaan? Had ik niet genoeg mijn best gedaan? Al die kleine gedachtes blijven je achtervolgen.
De volgende dag kom je aan op school, al je vrienden en vriendinnetjes die uitwisselen of ze overgaan of niet. Maar ik hield mijn mond dicht.
In de jaren die volgden voelde elke toets cruciaal, “Als ik deze toets niet haal, zou ik weer blijven zitten?” zei een klein stemmetje in mijn hoofd. Ik heb hier behoorlijk wat stress aan overgehouden, altijd bang dat ik niet hard genoeg werkte of dat het sowieso zou mislukken.
Stress is iets dat soms lang bij je blijft, maar je kunt er zeker beter mee omgaan. Zelf ben ik naar therapie gegaan, met mijn therapeut heb ik veel kleine oefeningetjes gedaan, en eigenlijk voelde dit heel vertrouwd.
Een andere tip is erover te schrijven, op papier of in je notities van je telefoon. Dit is een handig alternatief als je voelt dat je zelf nog niet klaar bent voor therapie. Zelf vind ik de beste tip: Jezelf de tijd geven, traumaverwerking heeft tijd nodig. Blijf realistisch, blijven zitten is niet het einde van de wereld. Als je merkt dat als je een toets hebt en je voelt de ongezonde spanning in je buik is het handig om van tevoren een gesprekje te houden met je docent. Niet alles hoeft altijd perfect te zijn, en een slecht cijfer betekent niet meteen dat je het hele schooljaar niet haalt.
Fleurine (14 jaar)
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.