Hoogbegaafdheid, het verhaal van Luna

Dit is mijn leven als hoogbegaafd persoon. Toen ik een kind was in groep 2, merkten mijn ouders dat ik anders was dan alle anderen. Ik ben sneller klaar en begrijp alles sneller. Mijn ouders lieten me een IQ-test doen en ik bleek hoogbegaafd te zijn. Ik ging naar een andere school die speciaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen bood. Ik kreeg meer uitdaging en andere vakken maar ik hoefde nooit echt te studeren of huiswerk te maken.

Dit werd uiteindelijk een probleem toen ik op de middelbare school zat. Aan het begin van het jaar was het makkelijk voor mij om niets te doen, maar daar kwam ik ook mee weg. Later, na wat slechte cijfers, besefte ik dat ik toch iets moest doen. Ik probeerde om te leren. In het begin ging dat slecht, omdat mijn leren op dat moment alleen maar bestond uit een klein beetje door het boek lezen en dat was alles. Dat werkte ook niet.

Ik heb nooit leren leren en het werd ergens in mijn eerste jaar een probleem. Ik wist niet hoe ik woorden moet leren of hoe ik een samenvatting moet maken. Ik wist het gewoon niet. Uiteindelijk gingen mijn cijfers echt bergafwaarts.

En wat ik toen deed, is mijn boek lezen en schrijven over de dingen die belangrijk voor me zijn. Dan stel ik vragen over wat ik heb geschreven, en dan beantwoord ik ze, en zo leer ik. Ik heb mijn leraar ook om wat tips gevraagd, zoals voor het leren van woorden, het gebruik van een site waar je onder anderen woordjes op kunt leren en ook tips staan hoe je moet leren.

Op de basisschool hoefde ik nooit om hulp te vragen, ik las alleen teksten of theorieën en ik begreep het. Dat heb ik nog steeds, maar ik heb gemerkt dat de stof moeilijker is. Dan durf ik het niet te vragen, en ik weet niet hoe ik het moet vragen. Dit klinkt misschien stom, maar ik weet gewoon niet hoe ik het moet doen. Uiteindelijk ging ik voor of na de les de leraar dingen vragen die ik niet begrijp. Veel hoogbegaafde kinderen volgen ook een studieplan. Door dit te doen, kunnen ze je helpen de studiestijl te vinden die voor jou werkt, zodat je betere cijfers kunt halen. In veel omgevingen zijn er ook leren leren programma’s om te volgen.

Ik heb maar een keer uitleg nodig om iets te begrijpen, dat is best wel fijn. Het scheelt tijd, dus meer tijd voor leuke dingen.

Luna (13 jaar)

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.