Hoogbegaafd
Ben jij hoogbegaafd of ken je iemand die hoogbegaafd is? Dan weet je dat iemand die hoogbegaafd is een hoog IQ heeft en snel iets begrijpt. Vaak maakt diegene ook snelle en creatieve denkstappen. Dat zorgt ervoor dat andere mensen hem of haar soms niet kunnen volgen. Als je hoogbegaafd bent dan heb je meestal ook veel doorzettingsvermogen. Je wilt alles heel goed doen. Hierdoor ben je misschien wat perfectionistisch.
Wat betekent het om hoogbegaafd te zijn?
Als je hoogbegaafd bent, dan kun je goed leren. Je begrijpt alles snel. Je kunt problemen snel analyseren en denkt creatief.
Het kan zijn dat je je op school erg verveelt, omdat de stof te gemakkelijk voor je is. Maar dat betekent niet automatisch dat je hoge cijfers haalt, want soms zorgt de verveling ervoor dat je niet gemotiveerd bent om te leren.
Kenmerken van hoogbegaafdheid
Als je hoogbegaafd bent, heb je hele actieve hersenen. Je begrijpt veel dingen snel en onthoudt dingen makkelijk. Je hebt meestal veel energie en veel verschillende interesses. Je bent creatief en gedreven. Als je iets wil, ga je er helemaal voor. Mensen die hoogbegaafd zijn, zijn ook vaak heel autonoom: ze zijn zelfstandig, onafhankelijk en maken graag eigen keuzes.
Veel kinderen die hoogbegaafd zijn, voelen emoties heftiger dan anderen. Vooral als ze het gevoel hebben dat iets onrechtvaardig is. Of als anderen afspraken niet nakomen of regels overtreden of ineens veranderen.
Erfelijk
Hoogbegaafdheid is voor een groot deel erfelijk. Meestal is een van je ouders ook hoogbegaafd. Maar het hoeft niet. Ongeveer 2,5 procent van de bevolking is hoogbegaafd.
Met een IQ-test kun je laten testen of je hoogbegaafd bent. De meeste testen leggen de grens bij een IQ van 130. Zit je daarboven? Dan ben je hoogbegaafd.
Problemen bij hoogbegaafdheid
Als je zelf erg slim bent en snel iets begrijpt, dan kunnen je klasgenoten of vrienden je soms niet volgen. Ze vinden je misschien een ‘nerd’. Misschien word je zelfs gepest.
Het kan zijn dat je je schaamt voor je hoogbegaafdheid. Je kunt je onbegrepen voelen of eenzaam. Sommige jongeren proberen zelfs lagere cijfers te halen om niet op te vallen.
Soms zijn hoogbegaafden erg perfectionistisch. Je wilt alles zo goed mogelijk doen. Dat kan ervoor zorgen dat je faalangst krijgt. Je hebt dan veel stress voor toetsen.
Zo gebeurt het soms dat iemand die hoogbegaafd is het op school minder goed doet dan hij of zij zou kunnen.
Tips van onze jongerenadviseurs
- Blijf jezelf. Schaam je niet voor je hoogbegaafdheid. Ga je niet anders voordoen dan je in werkelijkheid bent. Daar word je alleen maar ongelukkig van.
- Niet alles hoeft perfect te zijn!
- Word niet boos als anderen je niet snappen.
- Vraag extra uitdagingen op school. Dan zijn je schooldagen minder saai.
- Zoek een uitdagende hobby. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of lees moeilijke boeken.
- Worstel je erg met je hoogbegaafdheid? Praat erover met je ouders, vrienden, je mentor of een psycholoog.
- Kijk naar de leuke kanten: je leert snel, denkt snel en als iets je interesseert heb je veel doorzettingsvermogen.
- Ken je mensen die hoogbegaafd zijn? Behandel ze dan net zoals je je andere vrienden behandelt.
Meer informatie over hoogbegaafdheid
Wil je in contact komen met andere hoogbegaafden? Dat kan via Mensa.nl, een internationale vereniging van zeer intelligente mensen.
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.