Blijven zitten

Gaat het niet zo goed op school? Haal je te veel onvoldoendes? Dan kan het zijn dat je het schooljaar over moet doen.

Waarom kun je blijven zitten?

Er zijn allerlei redenen waarom je kunt blijven zitten. Soms is de lesstof nog te moeilijk. De lesstof nog een jaar herhalen zorgt ervoor dat je je eindexamen uiteindelijk gaat halen.

Of je bent ziek geweest waardoor je veel lessen hebt gemist. Soms zijn er zijn andere dingen in je leven gebeurd waardoor je je minder goed kon concentreren op school.

Als je blijft zitten krijg je een kans om het opnieuw te proberen.

Wist je dat bijna de helft van de kinderen en jongeren eenmaal in zijn leven blijft zitten? Je bent dus niet de enige.

Wat voel je als je blijft zitten?

Als je het schooljaar over moet doen, kun je flink balen of je erg verdrietig voelen. Misschien schaam je je. Je kan het gevoel hebben dat je gefaald hebt. Of je bent bang dat je nog een keer blijft zitten. Sommige jongeren ervaren veel stress of voelen zich zelfs ziek.

Zittenblijven kan je erg onzeker maken. Je moet je plek zien te vinden in een nieuwe klas. Je twijfelt of het wel lukt om nieuwe vrienden te maken. Of je bent bang dat je je huidige vrienden verliest.

Misschien vind je het vooral saai om alle lesstof weer opnieuw te horen. Sommige jongeren hebben daardoor weinig zin in school.

Maar er zijn ook veel jongeren die juist extra veel zin hebben om hun best te doen. Ze willen aan hun vrienden, familie en leraren laten zien dat ze het beter kunnen doen dan vorig jaar. Ze zien het als een nieuwe kans.

Zittenblijven heeft ook voordelen

Zittenblijven is niet leuk, maar jongeren die het hebben meegemaakt zien ook voordelen.

 • Als je blijft zitten kun je beter worden in bepaalde vakken.
 • Je staat daarna vaak steviger in je schoenen.
 • Sommige vervolgopleidingen kijken niet alleen naar je eindexamencijfers, maar ook naar de cijfers in de jaren voor je eindexamenjaar. Door het jaar over te doen, haal je misschien hogere cijfers en kun je aan de opleiding beginnen die je graag wilt.
 • Het kan fijn zijn om nieuwe mensen te leren kennen en om nieuwe vrienden te maken.
 • Misschien voel je je wel zelfverzekerder, omdat de leerlingen bij wie je nu in de klas zit ongeveer een jaar jonger zijn.
 • Soms krijg je andere leraren of leraressen voor de vakken die je moeilijk vindt. Dan krijg je de stof op een andere manier gepresenteerd. Krijg je weer dezelfde leraar of lerares? Ook dat kan handig zijn. De leraar of lerares weet waar jij moeite mee hebt en kan je tips geven om dit jaar beter te scoren.
 • Sommige jongeren blijven liever een jaar zitten, dan dat zij zakken voor hun eindexamen.

Tips voor als je blijft zitten

Blijf je zitten? Dan heb je misschien wel iets aan de volgende tips die jongeren elkaar geven.

 • Neem de tijd om het te verwerken.
 • Weet dat je niet de enige bent die blijft zitten! Praat met iemand die het ook heeft meegemaakt. Misschien schaam je je en ben je verdrietig. Maar dat gevoel wordt steeds minder. Accepteer de nieuwe situatie, al kost dat misschien moeite en tijd. Probeer jezelf te motiveren. Zie het als een nieuwe kans.
 • Zorg dat je weet waarom je bent blijven zitten. Hoe kun je voorkomen dat het dit jaar weer gebeurt? Praat erover met je mentor en met je ouders, en maak een plan.
 • Zorg dat je weet wat je allemaal opnieuw moet doen. Misschien zijn er wel onderdelen die je mag laten staan, zoals een werkstuk of een praktische opdracht. Vraag dat na bij je leraar of lerares, want het verschilt per school en per vak.
 • Sta open voor nieuwe mensen en vriendschappen.
 • Klikt het niet goed met je mentor? Vraag of je een andere mentor kunt krijgen.
 • Vraag op tijd hulp en concentreer je op school. Koop een goede agenda, zodat je alles goed kunt plannen. Probeer te zorgen voor minder afleiding door sociale media. Maar neem wel de tijd voor voldoende ontspanning, bijvoorbeeld door een (nieuwe) hobby.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.