Een opleiding kiezen

En dan ben je bijna klaar met je middelbare school en moet je kiezen wat je later wilt worden. Dit kan best lastig zijn.

De mogelijkheden voor vervolgopleidingen

  • Na het vmbo kun je een mbo-opleiding of een tweede vmbo-opleiding volgen. Je kunt ook doorstromen naar de havo (vanuit vmbo gl/tl).
  • Na de havo kun je een mbo-opleiding of een hbo-opleiding gaan doen. Of doorstromen naar het vwo.
  • Na het vwo kun je een hbo-opleiding of een universitaire opleiding gaan volgen.

Hoe moet ik kiezen? Tips!

  • Praat er eens over met je ouders. Zij kennen jou ook en kunnen misschien goed inschatten wat voor opleiding of beroep bij je past.
  • Doe een beroepskeuzetest. Je mentor en decaan kunnen je hier meer over vertellen. Je kunt daarnaast ook online testen doen zoals op Studiekeuze123.nl.
  • Bezoek de open dagen of meeloopdagen van verschillende opleidingen. Zo krijg je een beeld van de school en van de opleiding.
  • Ken je iemand die de studie al doet? Vraag dan eens wat hij of zij van de studie vindt.
  • Met wie je ook praat, bedenk wel: je maakt je eigen keuze. Het is jouw toekomst.

Wat als je niet kunt kiezen?

Als je na de havo of het vwo echt niet weet wat je wilt, kun je ook een ’tussenjaar’ doen. Bijvoorbeeld om te reizen of om vrijwilligerswerk te doen. Je hebt dan mooi de tijd om te onderzoeken wat je echt leuk vindt.

Bespreek dit van te voren wel met je ouders. Het is natuurlijk fijn als zij er ook achter staan. En reizen kost natuurlijk wel geld.

Geen paniek

Kun je niet kiezen? Of weet je gewoon echt niet of je de goede keuze maakt? Maak je daar dan niet al te druk om. Je bent nog jong.

Als de opleiding toch niet bij je past, of niet zo leuk is als je dacht, dan kun je volgend jaar altijd nog voor iets anders kiezen. Maar bedenk wel: verkeerd kiezen kan je een jaar studiefinanciering kosten.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.