Pesten

Pesten gebeurt op school, maar ook op de sportclub of in de buurt. Pesten is nooit goed.

Pesten gebeurt op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door iemand uit te schelden of buiten te sluiten. Maar ook door spullen af te pakken of stuk te maken. Door te stelen, iemand te achtervolgen of bedreigen. Of lichamelijk: door te duwen of te slaan.

Er is vaak één pestkop en een groepje jongeren dat meedoet, de meelopers. Pesten gebeurt op school, maar ook op de sportclub of in de buurt. Pesten is nooit goed.

Ik word gepest

Word je gepest? Dan voel je je verdrietig of boos. Soms durf je zelfs niet meer naar school te gaan. Je kan je eenzaam gaan voelen en minder vertrouwen krijgen in leeftijdsgenoten. Soms krijg je lichamelijke klachten, zoals buikpijn of hoofdpijn. Je kan er slechter van gaan slapen en daardoor heel vaak moe zijn.

Weet dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt. Blijf jezelf. Als je je anders gaat kleden of anders gaat doen, dan vinden de pesters wel iets anders om je mee te pesten.

Pesten stopt niet vanzelf

Pesten houdt niet vanzelf op. Het is daarom heel belangrijk dat je er met iemand over praat. Bijvoorbeeld met je ouders. Of met iemand op school. Je kunt ook met ons chatten. Praten lucht vaak op.

Je kunt ook een zelfverdedigings- of weerbaarheidscursus volgen. Daarvan word je vaak sterker en minder onzeker, zodat de pesters minder grip op jou krijgen.

Iemand anders wordt gepest

Zie jij dat iemand gepest wordt? Dan kun je altijd iets doen. Bijvoorbeeld door degene die gepest wordt te vragen of je hem of haar kunt helpen. Of door tegen de pesters te zeggen dat ze moeten stoppen. Vind je dit te moeilijk? Ga dan naar een leraar of mentor.

Ik pest zelf iemand

Pest je zelf wel eens iemand? Vraag je dan eens af waarom je pest. Realiseer je dat pesten echt niet kan. Voor het slachtoffer kan pesten grote gevolgen hebben. Hij of zij kan lichamelijke en geestelijke klachten krijgen door het pesten. Nu, maar ook later als diegene ouder is. Ook voor jou kan het helpen om er met iemand over te praten.

Filmpjes over pesten van onze jongerenadviseurs

Marije over pesten

Noes over pesten

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.