Hoe voelt het om AD(H)D te hebben?

Mira (14 jr)

Herken je wel eens het gevoel dat je tijdens de online les overal aan kan denken behalve de online? Of dat je in de klas met iedereen gezellig aan het praten bent, zo gezellig dat je geen oog meer heb op de les maar alleen nog maar oog heb voor het gesprek? Dan kan het misschien wel zo zijn dat je  ADHD/ADD heb, maar dat hoeft nier perse iets slechts te zijn want mensen met ADHD/ADD die blinken weer in andere dingen heel erg uit.

Vaak zie je dat mensen met ADHD/ADD moeite hebben met concentreren in de klas zo heb ik ook daarvan last. Ik merk wel aan me zelf dat de manier hoe ik me concentratie verlies verschilt met hoe ik les krijg. Als ik online les heb verlies ik me concentratie, omdat snel word afgeleid door bijvoorbeeld een boek die op me bureau ligt of de kleren in me kast de mensen die over straat lopen. Ook merk ik dat ik de sociale contacten die je heb in een klas lokaal bijvoorbeeld: in de pauze even lekker babbelen of als je mag gaan werken een beetje praten ook heel erg mis. In een klas lokaal verlies ik weer me concentratie, omdat ik bijvoorbeeld te veel ga kletsen en dan hou ik niet alleen me zelf van het werk, maar ook me buurman of buurvrouw.

Wat meestal de beste oplossing lijkt voor de docent is me bij iemand anders neerzetten, maar door me ADHD ben ik super sociaal en maakt het niet uit naast wie je me zet ik praat met iedereen. Meestal weet je zelf heel goed wat het beste voor je werkt om je weer te concentreren. Als je dat nog niet weet heb ik hier een paar tips bijvoorbeeld: muziek luisteren met je oortjes in, een rondje door de school lopen of door je tuin, een stukje wandelen met de hond of wat te drinken pakken. Voor mij werkt het beste om even me energie kwijt te raken door op de trampoline te gaan springen.

Heel vaak word er naar de slechte kant gekeken van ADHD/ADD, maar het heeft ook heel veel voordelen zo zijn we heel vaak heel sociale en kunnen we makkelijk vrienden maken en hebben er vaak ook veel. We kunnen ook goed sporten, omdat we veel energie hebben. Ik vind het zelf ook super leuk om te voetballen en ik wil niet opschepen ,maar ben er ook redelijk goed in. We zijn vaak ook creatief en we denken outside of the box zoek maar eens op heel veel creatief slimme mensen hebben ADHD/ADD.

ADHD/ADD hoeft dus niet wat slechts te betekenen. Alleen we moeten gewoon extra ons best doen op school wat niet erg is, want als we elkaar helpen komt het allemaal goed.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.