Krachttraining

Krachttraining in de sportschool of thuis kan een onderdeel van je training zijn om beter te sporten.

Veel bewegen is gezond. Krachttraining in de sportschool of thuis kan een onderdeel van je training zijn om beter te sporten. Zorg er wel voor dat je het onder begeleiding doet. Zo verklein je de kans op blessures.

Voldoende bewegen

Genoeg bewegen is goed voor je lichaam en geest. Het verkleint de kans op ziektes en je voelt je er vaak beter door.

Voldoende bewegen betekent: iedere dag een half uur matig tot intensief bewegen, zoals fietsen, zwemmen of voetballen. Om sterker in je sport te worden kun je bot- en spierversterkende oefeningen doen. Dat noemen we krachtinspanning, of krachtsport. Je kunt het in de sportschool doen, of thuis.

De voordelen van krachttraining

Krachtsport kan goed voor je zijn. Het zorgt ervoor dat je spiermassa groter wordt en het verkleint de kans op verschillende ziekten.

  • Je spierkracht neemt toe.
  • Je krijgt er sterkere botten van.
  • Het verkleint de kans op blessures bij andere sporten.
  • Je hebt minder kans om suikerziekte (diabetes) te krijgen.
  • Je verkleint de kans op overgewicht. Daardoor heb je ook minder kans op hart- en vaatziekten.
  • Andere sporten gaan vaak beter, omdat je sterkere spieren krijgt.

Blessure

Bij iedere sport heb je kans op blessures, ook bij krachttraining. Blessures bij krachttraining krijg je vaak door een slechte techniek of door zwaarder te trainen dan jouw lichaam aan kan.

Onder begeleiding

Om blessures te voorkomen, is het belangrijk dat je krachttraining onder begeleiding doet. Bijvoorbeeld onder leiding van een fitness-trainer, een fysiotherapeut of een andere deskundige. Hij of zij kan je de oefeningen goed uitleggen en je advies geven over hoeveel jouw lichaam aan kan.

Is krachttraining iets voor mij?

In principe is krachttraining voor iedereen goed, voor jongens én meisjes. Wil je krachttraining bij een sportschool gaan doen? Dan kan het zijn dat je veertien of zestien jaar moet zijn voordat je daar mag trainen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.