Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Maar je voelt je eenzaam, als je het gevoel hebt dat je niet verbonden bent met anderen.

Veel jongeren voelen zich wel eens eenzaam. Wat kun je doen als je je lange tijd eenzaam voelt? Of als je je eenzaam voelt, terwijl je niet alleen bent? Eenzaamheid komt veel voor. Schaam je er niet voor. Je kunt er echt iets aan doen.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt met anderen. Je mist bijvoorbeeld iemand waarmee je je gevoelens en gedachten kunt delen. Je hebt het gevoel dat anderen niet om je geven, of je hebt minder contact met mensen dan je zou willen.

Niet één soort eenzaamheid

Er is niet één soort eenzaamheid. De een heeft veel vrienden, is heel sociaal en voelt zich toch eenzaam. De ander heeft weinig vrienden en vindt het moeilijk om contact te maken. Weer een ander woont net op zichzelf in een nieuwe stad en kent nog weinig mensen.

Je kunt je ook eenzaam voelen als je als enige van je vrienden werkt en geen aansluiting vindt bij vrienden die naar school gaan. Of als er thuis veel ruzie is tussen je ouders. Ook dat geeft een eenzaam gevoel.

Zo zijn er nog veel meer redenen waarom je je eenzaam kunt voelen.

De overeenkomst is vaak dat jongeren die zich eenzaam voelen het gevoel hebben dat er niemand is waarbij zij hun gevoelens kwijt kunnen en bij wie zij echt zichzelf kunnen zijn. Ze voelen zich niet begrepen.

Is eenzaamheid een probleem?

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Vaak verdwijnt dat gevoel weer als je beter in je vel zit. Maar soms duurt het gevoel heel lang. Dan is het belangrijk er iets aan te doen.

Niet alleen en toch eenzaam

Je hebt veel vrienden en kennissen en vaak mensen om je heen. En toch voel je je eenzaam. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het komt vaak voor.

Je voelt je dan eenzaam, omdat je geen verbinding voelt met de mensen om je heen. Bijvoorbeeld omdat je niet met elkaar praat over wat je écht bezighoudt. Of omdat je het gevoel hebt dat je niet helemaal jezelf kan zijn. Dat je bijvoorbeeld altijd vrolijk of grappig moet zijn.

Veel jongeren kennen deze gevoelens. Ga er dus maar vanuit dat je niet de enige bent. Aan de buitenkant zie je niet of iemand zich eenzaam voelt.

Schaamte

Veel jongeren verbergen hun eenzaamheid. Ze praten er niet over. Bijvoorbeeld omdat ze zich ervoor schamen. Maar dat is echt niet nodig. Je hoeft je hier niet voor te schamen.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de jongeren zich soms of regelmatig eenzaam voelt. Je bent dus niet de enige die zich soms of vaak eenzaam voelt.

Door de beperkingen door corona, voelen meer jongeren zich eenzaam. Dat is logisch, want je ziet minder mensen. En je moet meer moeite doen om sociale contacten te (onder)houden.

Jongeren die zich eenzaam voelen, hebben de neiging om zich terug te trekken. Ze piekeren meer en hebben minder zin om anderen te zien, te bellen of te appen. Terwijl erover praten en contact met anderen maken juist belangrijk is om eenzaamheid te verminderen.

Wat helpt tegen eenzaamheid?

Er zijn verschillende redenen waarom je je eenzaam kunt voelen. Er is dus ook niet één beste oplossing voor iedereen. Toch geven we een paar tips die kunnen helpen.

 • Probeer af te spreken met vrienden of kennissen, ook als je daar geen zin in hebt. Elkaar in het echt zien werkt dan vaak beter dan elkaar online zien.
 • Vertel aan je anderen wat je écht bezighoudt. Durf je kwetsbaar op te stellen, ook al is dat spannend. Als jij je open bent over wat je bezighoudt, durft een ander dat waarschijnlijk ook. Zo krijg je een betere band met elkaar.
 • Probeer positief te blijven en kijk naar wat er wel kan. Zoek een hobby, of pak je oude hobby weer op. Misschien zelfs iets met een groep, ook al vind je dat spannend?
 • Kijk of er in je buurt activiteiten zijn waar je aan mee kunt doen. Vaak zijn er in buurthuizen of jongerencentra allerlei activiteiten of cursussen. Van samen gamen tot samen koken en eten, het aanbod is vaak heel divers.
 • Probeer tenminste iedere dag iemand te zien of te spreken.
 • Ga iedere dag even naar buiten.
 • Doe de zelfhulpmodule Eenzaamheid. In dit programma ga je aan de slag met het doorbreken van jouw gevoelens van eenzaamheid.
 • Praat over je gevoel van eenzaamheid! Is er niemand in je omgeving met wie je erover kan praten, dan zijn er online verschillende plekken voor jongeren:
  • De Kindertelefoon – voor iedereen tussen de 8 en 18 jaar
  • Alles oké – voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar
  • @ease – voor jongeren van 12 tot 25 jaar
  • Chat met iemand van JouwGGD.

Het belangrijkste advies voor iedereen is: kom zelf in actie, ga er actief mee aan de slag! Ook kleine stapjes helpen al.

Makkelijk online mensen leren kennen

Join Us community is een online community voor jongeren die zich wel eens eenzaam voelen en graag nieuwe mensen willen ontmoeten. Of gewoon even online een praatje willen maken. Juist ook als je je niet zo fijn voelt.

Professionele hulp

Merk je dat je je steeds verdrietiger of somberder gaat voelen? Slaap je slecht of krijg je andere lichamelijk of geestelijke klachten? Ga je meer gamen, eten of misschien zelfs drugs gebruiken om je eenzaamheid weg te stoppen?

Zoek dan professionele hulp! Bel naar je huisarts en maak een afspraak. Hij of zij kan je verder helpen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.