Discriminatie

Discriminatie: wat is het eigenlijk? Wat doet het met je als je gediscrimineerd wordt? Waarom discrimineren mensen? En wat kun je ertegen doen?

Wat is discriminatie?

Discriminatie is het buitensluiten of ongelijk behandelen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in de betreffende situatie. Voorbeelden van kenmerken zijn: afkomst, huidskleur, geslacht of seksuele geaardheid.

Een voorbeeld:

Een restaurant zoekt een kok. Er solliciteert iemand met en iemand zonder koksdiploma. Het restaurant neemt degene met het koksdiploma aan. Dat is geen discriminatie, want een diploma is nodig om kok te zijn.

Maar stel, er solliciteren twee mensen met dezelfde ervaring en diploma’s. De eerste sollicitant is homo en de volgende is hetero. De restauranthouder neemt de eerste niet aan, omdat hij homo is. Dat is discriminatie.

Discriminatie is dus niet het maken van onderscheid op zich. Maar wel het maken van onderscheid als daar geen goede reden voor is.

Discriminatie is in Nederland verboden, dat staat in artikel 1 van de Grondwet.

In welke situaties komt discriminatie voor?

Discriminatie kan overal voorkomen waar mensen samen zijn. Zoals op straat, op school, op het werk, in winkels en in cafés of clubs. Maar discriminatie is er ook op sociale media.

Je wordt bijvoorbeeld niet toegevoegd in WhatsApp-groepen vanwege je afkomst. Of mensen maken hatelijke opmerkingen over je afkomst, huidskleur of seksuele geaardheid. Soms word je op straat uitgescholden, of zelfs geschopt of geslagen.

Kom je discriminatie tegen? Zeg er iets van of reageer op social media.

Hier lees je hoe je kunt ingrijpen bij online discriminatie.

Bekijk dit filmpje over de campagne #datmeenjeniet om online discriminatie te stoppen:

Waarom discrimineren mensen?

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om te discrimineren, bijvoorbeeld:

 • Ze zijn bang voor gebruiken en (seksuele) geaardheden die ze niet kennen.
 • Ze zien andere mensen als concurrentie, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan.
 • Door een andere groep slecht weg te zetten, voelen ze zichzelf – en hun eigen groep – beter.
 • Soms zoeken mensen een zondebok voor problemen. Ze geven de ander de schuld van bijvoorbeeld werkloosheid.
 • Sommige mensen hebben vooroordelen over bepaalde groepen.

Dat betekent niet dat discrimineren goed te praten is. Discriminatie is nooit oké. Het is verboden.

Wat doet het met je als je gediscrimineerd wordt?

Word je gediscrimineerd, dan kun je daar veel last van hebben. En niet alleen op de korte termijn, omdat je bijvoorbeeld een baan niet krijgt, of niet mee mag doen met een potje voetbal. Ook op de lange termijn is het schadelijk.

Het is heel pijnlijk als je buitengesloten of anders behandeld wordt om redenen die er niet toe doen. Bijvoorbeeld om wie je bent, van wie je houdt, hoe je eruitziet, waar je vandaan komt om of om je geloof. Het voelt oneerlijk en je voelt je machteloos, verdrietig en/of boos. Je hebt het gevoel dat je er niet bij hoort. Je kunt je er eenzaam door gaan voelen.

Sommige mensen voelen zich er minderwaardig door, of raken moedeloos.

Op de lange termijn kunnen mensen die gediscrimineerd worden een negatief zelfbeeld krijgen.

Ik word gediscrimineerd, wat kan ik doen?

Discriminatie komt helaas voor. Het is niet jouw schuld. Maar je hebt er wel mee te maken. Dus wat kun je doen?

Je kunt het negeren en weglopen. Maar je kunt de ander ook vertellen:

 • Wat je vervelend vindt;
 • Waarom je dit vervelend vindt;
 • Hoe je je voelt.

Er zullen mensen zijn die je niet begrijpen. Maar er zijn ook mensen die niet door hebben dat ze discrimineren. Of die niet stilstaan bij wat het met de ander doet. Het is dan goed om te vertellen wat het met je doet. Zo maak je discriminatie bespreekbaar. Vaak lucht het ook op.

Praat er ook met anderen over, bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt, een vriend of vriendin, familielid, of een vertrouwenspersoon op school of je werk.

Je kunt discriminatie ook melden op www.discriminatie.nl. Hier kun je ook advies vragen.

Mijn vrienden discrimineren

Ken je iemand die discrimineert? Probeer erover te praten. Kijk of je erachter kunt komen waarom iemand discrimineert.

Leg uit dat je iemand pas kunt beoordelen als je die persoon hebt leren kennen. Of leg uit hoe het voelt als je buitengesloten wordt door een die niets met de situatie te maken heeft.

Ik discrimineer zelf

Merk je zelf dat je soms discrimineert? Of dat je vooroordelen hebt? Het is al goed dat je dit opmerkt.

Wat kun je doen?

 • Probeer te ontdekken wat er achter je gedachten zit. Ken je de ander niet goed? Ben je niet bekend met de cultuur of gebruiken? Ziet de ander er anders uit dan jij?
 • Verdiep je eens in de verschillende mensen en hun gewoonten en gebruiken. Als je mensen beter leert kennen zie je vaak dat je vooroordelen niet waar zijn.
 • Kijk niet alleen naar de verschillen, maar ook naar de overeenkomsten die je hebt met andere mensen!

Steeds meer aandacht voor discriminatie

Er is steeds meer aandacht voor discriminatie. Bijvoorbeeld voor gelijke behandeling van vrouwen op het werk. Maar denk ook aan de wereldwijde beweging Black Lives Matter, die strijd tegen discriminatie op basis van afkomst en huidskleur. Of denk aan de regenboogkleuren om mensen uit de LHBTIQA+-gemeenschap te steunen.

Meer lezen over discriminatie?

Meer informatie over discriminatie vind je op:

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.