LHBTIQA+ : wat betekent het?

Vroeger bestonden alleen de termen hetero of homo, lesbisch of bi. Tegenwoordig zijn die grenzen veel minder strikt.

Val jij op jongens, of op meisjes? Of op allebei? Voel je je een jongen, terwijl je als meisje bent geboren, of andersom? Wil jij je uiterlijk en kleding niet af laten hangen van je geslacht?

Vroeger bestonden alleen de termen hetero of homo, lesbisch of bi. Tegenwoordig zijn die grenzen veel minder strikt. En zijn steeds meer mensen open over op wie ze vallen, hoe ze zich voelen en hoe ze zich willen kleden en uiten.

De afkorting LHBTIQA+ is een verzamelnaam voor al die verschillende gevoelens, lichamelijke vormen en uitingen. We vertellen hier waar iedere letter voor staat.

Lesbisch (L)

Meiden die op meiden vallen noemen we lesbisch of lesbiennes. Het woord komt van het Griekse eiland Lesbos. Hier schreef de dichteres Sappho gedichten over haar liefde voor vrouwen.

Homoseksueel (H)

De term homoseksueel wordt gebruikt voor jongens die op jongens vallen. ‘Homo’ betekent ‘hetzelfde’, dus officieel betekent homoseksueel dat je op iemand van hetzelfde geslacht valt.

Biseksueel (B)

Val je op jongens en op meisjes, dan wordt dat biseksueel genoemd.

Transgender (T)

Voel je je (meer) een meisje terwijl je als jongen geboren bent? Of voel je je (meer) een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat wordt transgender genoemd. Ook agender, gender fluïde, en andere gendervariaties vallen hieronder. Agender is iemand die geen man of vrouw is. Iemand die zich het ene moment meer man en het andere moment meer vrouw voelt, noemen we gender fluïde.
Sommige transgenders willen een operatie ondergaan om het geslacht te veranderen. Maar dat geldt niet voor iedereen.

[+] Lees meer over transgender

Intersekse (I)

Een intersekse persoon is geboren in een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Bijvoorbeeld iemand die eierstokken en een penis heeft, of een penis en een baarmoeder. Soms ontdek je dit meteen na de geboorte, soms tijdens de puberteit of later.

Queer (Q) of Questioning (Q)

Queer is een verzamelnaam voor iedereen die de bestaande termen zoals man/vrouw, homo/hetero en andere termen te beperkt vindt. Queer betekent letterlijk ‘vreemd’. Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur.
De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.

Aseksueel (A)

Ben je aseksueel, dan heb je weinig of geen behoefte aan seks met een ander. Je kan wel op iemand verliefd worden. En het kan ook zijn dat je seks met jezelf (masturberen / zelfbevrediging) wel fijn vindt.

+

De plus (+) in LHBTIQA+ staat voor alle vormen van gender en seksuele geaardheid die niet onder de andere letters vallen.

Non-binair en Panseksueel

De volgende termen zitten niet in de afkorting LHBTIQA+, maar je kent ze misschien wel.

Non-binair

Non-binair betekent dat je je geen man en geen vrouw voelt. Mensen die non-binair zijn gebruiken vaak de termen hen of hun in plaats van hij of zij. Dus: hen loopt naar school, in plaats van hij loopt naar school. Twijfel je hoe je iemand die non-binair is moet aanspreken? Vraag het gewoon!

Panseksueel

Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.

Waar ontmoet ik andere LHBTIQA+-jongeren?

Jong&out voor LHBTIQA+ jongeren en Respect 2 love is een website voor LHBTIQA+-mensen met een biculturele achtergrond.

Seks

Heb je vragen over seks en LHBTIQA+? Op sense.info vind je informatie, voorbeelden en filmpjes. Ook kun je hier al je vragen stellen over seks.

Als je omgeving het moeilijk vindt

Sommige ouders, familieleden of anderen uit je omgeving kunnen moeite hebben met LHBTIQA+ of vormen daarvan. Heb jij hier last van? Voel je je niet begrepen? Of voel je je onveilig?
Praat erover of zoek hulp, chat met JouwGGD! Je bent niet de enige.

[+] Lees meer over Uit de kast komen

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.