Voedingssupplementen

Voedingssupplementen  

Zie jij ook soms ook filmpjes van influencers die voedingssupplementen promoten? Meestal heb je ze niet nodig. Lees hier waarom. 

Wat zijn voedingssupplementen? 

Voedingssupplementen zijn pillen, poeders, druppels, capsules , gummies of drankjes met vitamines, mineralen, eiwitten, kruiden of andere stoffen. Mensen nemen ze soms als aanvulling op hun voeding.  

Soms worden voedingssupplementen ook verkocht als snoepjes, zoals beauty-gummies, hair & nail-gummies, hair-vitamins of haar-huid-en -nagelgummies. Het lijken snoepjes, maar het zijn allemaal voedingssupplementen met vitamines en mineralen. Lees voor gebruik altijd goed wat er precies in zit.  

Heb ik voedingssupplementen nodig? 

De meeste jongeren hebben geen voedingssupplementen nodig. Je krijgt namelijk genoeg voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten.  

Is het veilig om voedingssupplementen te gebruiken? 

Het is niet altijd veilig om voedingssupplementen te gebruiken. Zo kan bijvoorbeeld te veel vitamine A, D, E en K gevaarlijk zijn voor je gezondheid.  

Wil je vitaminesupplementen of andere supplementen gaan gebruiken? Overleg eerst met je huisarts of chat met een jeugdarts. 

Lees hier betrouwbare informatie over de risico’s van voedingssupplementen.  

Wanneer heb je wel voedingssupplementen nodig? 

Behoor je tot (een van) de volgende groepen? Dan adviseren we je om extra vitaminen in te nemen. 

 1. Jongeren met een donkere huidskleur of jongeren die weinig buiten komen adviseren we om extra vitamine D te nemen. Als je fietsend of lopend naar school gaat, dan kom je al genoeg buiten.  
   
 1. Ben je veganist? Dan adviseren we je om extra vitamine B12 in te nemen. 

Eet je bijvoorbeeld bijna nooit groente en fruit? Of bijna iedere dag exact hetzelfde? Dan kan het goed zijn om een multivitamine- of mineralensupplement te nemen. Overleg dit eerst met je huisarts of vraag via de JouwGGD-chat advies aan onze jeugdartsen. 

Denk nu niet: ik laat gezonde voeding staan, ik neem wel een vitaminepil. Vitaminepillen of voedingssupplementen vervangen nooit gezonde voeding. In gezonde en gevarieerde voeding zitten namelijk behalve vitaminen en mineralen ook allerlei andere belangrijke voedingsstoffen die niet in een supplement zitten.  

Lees meer over gezond eten
 

Zijn voedingssupplementen veilig? 

Heeft het supplement een Nederlandstalig etiket van een Nederlandse (web)winkel, dan zitten er stoffen in die in Nederland goedgekeurd zijn. Toch kan gebruik van deze supplementen voor jongeren schadelijk zijn. Bijvoorbeeld als je er te veel van neemt. Of als je medicijnen gebruikt.  

Koop je toch supplementen, let dan hierop:  

 • Koop alleen supplementen uit Nederlandse webshops. De Nederlandse overheid controleert producten van buitenlandse webshops niet. 
 • Lees de etiketten heel goed. Is het etiket in een buitenlandse taal? Koop het dan niet. 
 • Neem nooit meer dan het advies dat op de verpakking staat. 
 • Als iets ‘natuurlijk’ is, is het niet perse veilig. 

Waarom promoten bn’ers of influencers voedingssupplementen? 

Voor het promoten van voedingssupplementen krijgen bekende Nederlanders en influencers betaald. Ze maken reclame voor het bedrijf dat de supplementen maakt.  

Soms gebruiken ze die middelen zelf niet. Maar soms ook wel. Ook als bekende Nederlanders of influencers de middelen zelf gebruiken, wil dat niet zeggen dat het voor jou nodig is, goed werkt of veilig is.  

Ik sport veel. Heb ik dan supplementen nodig? 

Nee. De meeste sporters hebben niets aan extra voedingssupplementen of sportsupplementen, zoals vitamines, mineralen of creatine. Ook producten zoals eiwit-shakes zijn vaak helemaal niet nodig, ook niet als je aan krachttraining doet. 

Sommige sportsupplementen bevatten zelfs stoffen die schadelijk zijn voor je lichaam. Ze veroorzaken bijvoorbeeld hartritmestoornissen of een te hoge bloeddruk. Gebruik dus nooit zomaar supplementen. 

Lees hier betrouwbare informatie over de risico’s van voedingssupplementen.  

Voedingssupplementen – Tips van onze jongerenadviseurs 

 • Denk goed na voordat je deze supplementen gaat kopen. Vraag je af: heb je het wel echt nodig? 
 • Doe goed onderzoek naar de supplementen die je wil kopen. Komen ze uit Nederland? Zijn ze goedgekeurd? Zo niet, koop en gebruik het niet.  
 • Gebruik nooit producten die niet goedgekeurd zijn 
 • Praat met je huisarts over of je supplementen nodig hebt en of er een goedgekeurd product is dat je zou kunnen nemen, indien je dit echt nodig hebt.  
 • Gebruik geen supplementen als vervanging voor iets dat je zelf kunt doen, zoals sporten en gezond eten.   
 • Neem nooit meer dan de dagelijkse aanbevolen dosering.  
 • Geloof nooit supplementen die te mooi lijken om waar te zijn.  

Ons team van jongerenadviseurs adviseert de GGD over allerlei onderwerpen. Ze doen onderzoek onder jongeren en geven tips via JouwGGD.nl. 

Meer lezen over voedingssupplementen? 
 

Op de website van het Voedingscentrum vind je betrouwbare informatie over voedingssupplementen. 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.