Stimulanten en downers zonder recept

Soms gebruiken jongeren medicijnen zonder dat ze daar een recept voor hebben. Dat is niet zonder risico’s.

Concentratiepillen

Medicijnen die mensen gebruiken om zich beter te kunnen concentreren noemen we ook wel concentratiepillen. Dit zijn vaak medicijnen die mensen met ADHD gebruiken, zoals Methylfenidaat, soms beter bekend onder de merknamen zoals Ritalin, Concerta en Equasym of Dexamfetamine. Het is verboden deze pillen te kopen zonder recept, of ze te verkopen of aan iemand te geven als je ze zelf op recept hebt gekregen.
Er zijn ook pillen met cafeïne of L-Theanine. Die hebben een minder sterk effect. Deze pillen zijn niet verboden en worden soms aangeboden als studeerpillen.

Downers of rustgevende pillen

Sommige mensen gebruiken slaap- en kalmeringspillen die artsen voorschrijven aan mensen die erg angstig zijn of gespannen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn xanax en alprazolam. Ook van codeïne of bepaalde hoestdranken word je rustig. Deze medicijnen vertragen je ademhaling, en dempen daardoor de hoestprikkel.

Wat is het effect van deze medicijnen?

Heb je geen ADHD? Dan werken de ADHD-medicijnen anders dan bij mensen met ADHD. De effecten lijken op de effecten van speed of cocaïne. Je krijgt meer energie en zin om te praten. Je voelt je wakkerder.
De pillen met cafeïne en L-theanine hebben een minder sterk effect. Je wordt iets minder moe. Je concentratie en motivatie wordt iets verhoogd.
Bekijk de effecten van de verschillende soorten concentratiepillen op www.drugsinfo.nl.

Van downers of rustgevende pillen word je sloom. Je krijgt het gevoel dat alles langzamer gaat. Sommige mensen geven aan dat ze zich prettig voelen.

Wat zijn de risico’s van deze medicijnen?

De risico’s zijn per medicijn anders. Heb je geen ADHD en gebruik je ADHD medicijnen? Dan
kun je onrustig worden, slecht slapen, hoofdpijn of hartkloppingen krijgen en je angstig gaan voelen. Ook kun je er op de lange termijn van depressief worden.

Van het gebruik van downers kun je onder andere duizelig worden, geheugenverlies of slappe spieren krijgen. Slik je grote hoeveelheden? Dan kun je een hartstilstand krijgen.
Zowel aan uppers als aan downers kun je verslaafd raken. Dan denk je dat je je zonder pillen bijvoorbeeld niet meer kan concentreren. Of niet meer kan ontspannen.
Als je ermee stopt word je bijvoorbeeld heel angstig of onrustig. Bij sommige medicijnen ga je zweten, krijg je hartkloppingen of buikpijn als je stopt.

Beter concentreren of beter ontspannen?

Wil je je beter kunnen concentreren? Of beter ontspannen? Dat kan ook op een natuurlijke manier! Deze tips hebben onze jongerenadviseurs* voor je.

  • Zorg voor een rustige en gestructureerde omgeving als je wil studeren of als je je lang moet concentreren. Beloon jezelf met een kleine snack als vorm van dopamine.
  • Neem voldoende pauzes. Het is normaal dat je je geen drie uur achter elkaar non-stop kunt focussen, dat kunnen mensen die deze medicatie op recept slikken ook niet.
  • Als je angst of een onrustig gevoel ervaart, praat daar met iemand over en zoek dan samen naar een gepaste oplossing in jouw situatie. Vaak verergeren pillen deze klachten namelijk op langere termijn.
  • Zorg voor voldoende beweging om de dopamine aanmaak in je lichaam te stimuleren.
  • Praat met iemand als je last hebt van problemen en grijp niet gelijk naar medicatie.

*Onze jongerenadviseurs zijn jongeren die jou tips en adviezen geven over allerlei onderwerpen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.