Ben jij gevoelig voor prikkels?

Veel jongeren hebben moeite om hun concentratie vast te houden. Er is veel afleiding. Maar gelukkig kun je je brein helpen!

Je moet huiswerk maken. Maar je gaat eerst even snel dat berichtje op Insta lezen. Terug naar je huiswerk. TikTok openen. Shit, half uur verder. Terug naar je huiswerk. Oh, een appje! Even lezen. Terug naar je huiswerk. Wat was ik ook alweer aan het doen?
Herken je dit? Veel jongeren hebben moeite met concentreren. Hoe komt dat en hoe verbeter je je concentratie?

Waarom verlies ik mijn concentratie?

Zodra je een taak moet doen waar je misschien niet zo’n zin in hebt, of waarvoor je concentratie nodig hebt, zoekt je brein naar afleiding. Je gaat dagdromen, je nagels lakken, voetbalfilmpjes kijken. Met social media is afleiding ook nog eens altijd aanwezig.

Ben je eenmaal afgeleid, bijvoorbeeld door TikTok of Insta, dan is het moeilijk om je aandacht weer terug te krijgen op datgene waar je mee bezig was. De korte filmpjes en snelle nieuwe prikkels op je timeline houden je aandacht vast én laten je brein wennen aan een korte spanningsboog. Daardoor vliegt de tijd en zit je zo weer een half uur op je telefoon. Daarom moet je je brein helpen om te concentreren. Gelukkig kan dat!

Het mooie is: hoe vaker het lukt om je langere tijd te concentreren, hoe makkelijker het gaat. Je kunt je brein als het ware trainen.

Hoe behoud ik mijn concentratie?

Zet je brein in de juiste stand. Als je bijvoorbeeld geen goed overzicht hebt van wat je moet doen, dan heeft je brein veel ‘ruimte’ om afgeleid te worden. Als je geen planning hebt, dan kun je geen taak afstrepen, en ervaar je ook geen ‘beloning’ als iets af is. En als je veel prikkels om je heen hebt, is het moeilijker om je te focussen.

Tips voor een betere concentratie

Met deze tips van onze jongerenadviseurs zet je je brein in de concentratiestand:

  • Ga aan je bureau zitten. Studeer niet liggend op bed of liggend op de bank. Je lichaam is gewend om in bed te slapen en op de bank een serie te kijken. In bed gaat je brein in de relax-stand.
  • Zoek een rustige plek zonder afleiding. Studeer of werk bijvoorbeeld in de studieruimte in de bibliotheek of op school. Op die plekken zijn vaak ook anderen aan het leren, hierdoor raak je zelf ook gemotiveerd.
  • Maak leren en huiswerk maken leuk! Neem iets lekkers te drinken en te snacken. Steek een kaarsje aan. Zet een muziekje op, er zijn zelfs speciale playlists met muziek waarop je je beter kunt concentreren. Zoek maar eens op focus of concentration.
  • Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Zet je telefoon uit en leg hem in een andere ruimte. Ruim je kamer op. Maak je bureau leeg en leg alleen neer wat je nodig hebt voor de taak waaraan je werkt.
  • Neem pauzes. Hiervoor bestaat een bekende techniek: Pomodoro. De Pomodoro-techniek houdt in dat je 25 minuten werkt (zet de wekker!), daarna 5 minuten pauzeert, dan weer 25 minuten werkt. Je gaat zo door tot je vier keer 25 minuten gewerkt hebt. Dan neem je een pauze van 15 minuten. Let op: ga in de pauze weg van je werkomgeving en kijk niet op je mobiel.

Motivatie helpt!

Als je motivatie hebt, dan heb je het verlangen en de wil om iets te gaan doen. Ben je niet of weinig gemotiveerd, dan is het ook moeilijker om je concentratie vast te houden.

Hoe help je je motivatie op gang?

  • Bedenk waarom je je best wil doen voor school. Schrijf het op, dan word je eraan herinnert. Je wil bijvoorbeeld overgaan en je diploma halen. Je wil later een leuke baan. Je wil kennis en vaardigheden op doen om later iets bij te kunnen dragen aan de samenleving.
  • Stel doelen. Denk na over de doelen die je wil bereiken. Schrijf je ze op en hang ze ergens neer waar je ze vaak ziet.
  • Maak een realistische planning. Dat zorgt voor overzicht. Het afstrepen van een taak die je gedaan hebt zorgt voor motivatie. Maak wel een haalbare planning, anders raak je juist gedemotiveerd. Te veel druk zorgt voor stress, en dat haalt je uit je concentratie.
  • Ken je eigen valkuilen. Ben je heel perfectionistisch? Dan kun je je motivatie verliezen als iets (volgens jou) niet goed lukt. Bevraag je eigen gedachtes: moet je echt zo’n hoog cijfer halen? Wat is het ergste dat er gebeurt als het niet goed is?
  • Wees positief. Heb je een toets niet gehaald? Moet je nog veel werk verzetten? Blijf er niet te lang bij stilstaan. Leer van je fouten en kijk vooruit.
  • Beloon jezelf. Heb je een opdracht of taak af? Koop iets lekkers of ga iets leuks doen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.