Eetproblemen
Levert voedsel je stress op, tel je regelmatig calorieën, heb je eetaanvallen of eet je liever niet? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.
Voor sommige jongeren is eten helemaal geen prettige bezigheid. Levert voedsel je stress op, tel je regelmatig calorieën, heb je eetaanvallen of eet je liever niet? Dan kan het zijn dat je een eetprobleem hebt.
Gezond gewicht
Zolang je in de groei bent, zorgen goed eten en voldoende bewegen ervoor dat je op het juiste (dat wil zeggen: gezonde) gewicht blijft. En heb je overgewicht, dan raak je dat met een gezonde leefstijl vanzelf weer kwijt. Voor de meeste jongeren geldt: een dieet is nergens voor nodig.
Lijnen hoeft niet
Sommige jongeren – meestal meisjes, maar zeker ook jongens – die niet dik zijn, of zelfs mager, lijnen toch. Als je dun bent, is afvallen niet goed voor je. Een mooi figuur krijg je vooral van gezond eten in combinatie met goed bewegen. Als je heel streng bent voor jezelf, kan lijnen uiteindelijk leiden tot boulimia en anorexia.
Sommige jongeren lukt het niet om gezonde porties te eten. Ze eten in korte tijd grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot ‘binge eating’ (eetbuienstoornis) waarbij je gewicht juist toeneemt.
Risico’s
Veel jongeren met eetproblemen vinden het moeilijk om te erkennen dat er iets aan de hand is. Daardoor zoeken ze vaak pas heel laat hulp. Toch is het goed om te doen, want boulimia en anorexia zijn ernstige ziekten, waaraan jaarlijks mensen overlijden. Ook binge eating kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat het een grote belasting is voor je lichaam.
Online check
Ben je voor je gevoel teveel bezig met je gewicht, en zou je wel eens een eetstoornis kunnen hebben? Doe dan hier de online check en luister naar het verhaal van Romy. Die een eetstoornis had en eruit is gekomen.
Kijk ook eens bij
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.