Schurft

Schurft (scabiës) is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze beestjes graven gangetjes in de huid en leggen daar eitjes. Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk.

Hoe krijg je schurft?

Iedereen kan het krijgen. Je kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of meer) huidcontact met iemand die schurft heeft. Bijvoorbeeld tegen elkaar aan zitten, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van iemand aantrekken.

Hoe kom je van schurft af?

Schurft is te behandelen met speciale crème of met tabletten. Neem hiervoor contact op met je huisarts. Ook moet je maatregelen nemen, zoals beddengoed en kleding wassen op 60 graden. Het is heel belangrijk dat al je huisgenoten en nauwe contacten zich tegelijk met jou laten behandelen. Ook als ze (nog) geen klachten hebben. Alleen zo voorkom je dat de schurft terugkomt.

Bron (tekst en afbeelding): RIVM

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.