Hoe groot word ik?

Je lengte is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent.

Groeispurt

Kinderen groeien ieder jaar een stukje. Als ze baby zijn groeien ze heel hard en op de basisschool weer wat langzamer. In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat.

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Je lichaam moet wennen

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Last van groeipijn

Als je ineens sneller groeit kun je last krijgen van groeipijn. Dat is een korte, vaak stekende pijn, die je vooral in je benen voelt. Maar het is niet schadelijk. Een warme kruik of het masseren van de plek waar je pijn hebt kan helpen.

Hoe groot word ik dan?

Als je weet hoe groot je ouders zijn dan weet je ook een beetje hoe lang je zelf zal worden. Kleine ouders krijgen kleine kinderen en grote ouders grote kinderen. Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders.

Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Ben ik te klein?

Maak je je zorgen of je (te) klein bent? Meestal past de kleine lengte bij kleine(re) ouders. Bij anderen kan het komen door een late puberteit. Dit komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Dan blijf je achter bij je klasgenoten, maar haal je die groei, als je in de puberteit komt, weer in. Bedenk dat iedereen anders is. Voldoe je niet aan de gemiddelden? Dan wil dat niet zeggen dat er iets mis is. Maak je je toch zorgen over je groei of over je lengte? Neem dan contact op met de jeugdarts van de GGD. Deze heeft jouw persoonlijke groeigegevens en kan met je meedenken.

Ben jij onzeker over je lengte?

Kijk naar het filmpje van onze jongerenadviseurs Marileen en Aleyna over lengteverschil.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Mijn zoontjes (tweeling) zijn 12 jaar en ongeveer 135cm. Ze zijn extreem vroeg geboren met 26 weken en waren 30 en 33 cm. Ze worden erg gepest met hun lengte. Uit een eerder (2 jaar geleden) onderzoek is gebleken dat hun groeihormoon gewoon goed werkt. Is hier nog iets aan te doen of blijven ze voor altijd klein

  Sterre
  • Beste Sterre,
   Wat vervelend dat je jongens daarmee gepest worden. Ik kan me voorstellen dat je dat als moeder enorm raakt!
   Ik begrijp ook uit je bericht dat je onder controle bent bij een specialist ivm het groeihormoon. Aangezien ze de puberteit nog in moeten gaan kan ik me goed voorstellen dat ze echt nog wel gaan groeien, maar ik kan niet aangeven hoe groot ze gaan worden. Dat is denk ik iets wat je beter na kunt vragen bij de specialist.
   Hopelijk komen er nog vele centimeters bij!
   Mvg Wendy Peeters, jeugdverpleegkundige JouwGGD

   Wendy Peeters
 2. Hallo ik ben 176 centimeter lang en ik ben 17 jaar oud. Ik voel mij onzeker over mijn lengte omdat de gemiddelde lengte in Nederland 180-182 is. Mijn vader en mijn broer zijn beide 182 centimeter lang, maar ik denk niet dat ik nog 6 centimeter kan groeien

  anoniempje
  • Hallo!
   Iedereen is wel eens onzeker, dus ik kan me voorstellen dat je graag wilt weten of je uitgegroeid bent.
   Ik kan dat natuurlijk niet beoordelen, maar je kunt eens kijken op de groeiwijzer. https://tnochildhealthstatistics.shinyapps.io/Groeicalculator/
   Je lengte is erfelijk en genetisch bepaald. Mocht je een meer persoonlijk antwoord willen kun je altijd contact opnemen met de GGD bij jou in de buurt.
   En als laatste wat ik je graag mee wil geven; een landelijk gemiddelde zegt echt niet veel. Probeer dat een beetje los te laten. Of je nu 176 cm bent, of 182 cm. Jij als persoon verandert er niet door, gelukkig maar! Ben gewoon lekker wie je bent. :)
   Gr W Peeters, jeugdverpleegkundige

   Wendy Peeters
 3. Hallo, ik ben 15 jaar oud en ik ben ongeveer 181.5. Ik doe thuis 1 keer in de drie dagen aan krachttraining zoals opdrukken, heeft dat invloed op hoe lang ik word? Dat ik bijvoorbeeld mijn groei belemmer?

  Anoniem
  • Hallo!
   Nee hoor, je belemmert daar zeker niet je groei mee. Krachttraining gebruik je voor spieropbouw. Je lengte is erfelijk en genetisch bepaald. Dus blijf lekker doorgaan met je krachttraining! Heel goed!
   Gr W Peeters
   Jeugdverpleegkundige

   Wendy Peeters
 4. hallo ik ben 15 jaar 1,66 m en de ggd zei dat ik iets van 1,70 zou worden ik weet niet of dat klopt

  anoniem
  • Hoi!
   Er zijn sites waarbij je met een aantal gegevens een inschatting kunt maken van je toekomstige lengte. Kijk eens op groeiwijzer.https://tnochildhealthstatistics.shinyapps.io/Groeicalculator/
   Het is daarnaast ook wel afhankelijk van de puberteitsontwikkeling die je doormaakt.
   Mocht je echt meer persoonlijk antwoord willen kun je altijd contact opnemen met de GGD bij jou in de buurt.
   Gr W Peeters, jeugdverpleegkundige

   Wendy Peeters

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.