Online pesten

Online pesten, of cyberpesten, is pesten via internet. Bijvoorbeeld gemene berichten sturen, roddels verspreiden of persoonlijke informatie of filmpjes delen zonder toestemming. Wat kun je doen tegen online pesten en hoe kun je voorkomen dat je gepest wordt? Of iemand helpen die online gepest wordt?

Welke vormen van online pesten zijn er?

Bij pesten probeert iemand een ander lichamelijk of geestelijk pijn te doen. Online kan pesten er zo uitzien:

  • Iemand uit de appgroep gooien en weer toevoegen
  • Iemand blokkeren
  • Iemand negeren: geen reactie geven op berichten
  • Roddels verspreiden
  • Beledigen, schelden of bedreigen
  • Discrimineren
  • Ongewenste foto’s of filmpjes maken en delen
  • In vertrouwen gedeelde filmpjes of foto’s verspreiden
  • Stalken of spammen
  • Iemand belachelijk maken, beschuldigen of kritiek geven (shaming en blaming)

Omdat het pesten online gebeurt, kan het vaak ook anoniem. Omdat je niet weet wie het doet, kun je je machteloos en angstig voelen.

Wat zijn de gevolgen van online pesten?

Sommige mensen denken dat online pesten minder erg is dan ‘gewoon’ pesten. Maar juist omdat de pesters de reactie van degene die ze pesten niet zien, gaan ze soms verder dan in het echt. De pester zit veilig achter het scherm, en durft daardoor soms meer te doen.

Ook blijven berichten en video’s vaak online staan, waardoor ze steeds opnieuw kunnen worden bekeken door veel mensen. Daardoor kan degene die gepest wordt zich erg schamen en vernederd voelen.

Cyberpesten gaat vaak samen met offline pesten, waardoor degene die gepest wordt, zich nergens meer veilig voelt.

Cyberpesten kan ervoor zorgen dat iemand zich verdrietig, bang of buitengesloten voelt. Iemand kan er ook op de lange termijn een negatief zelfbeeld van krijgen. Online persten kan zelfs leiden tot depressie of gedachten aan zelfdoding. Heb jij wel eens gedachten over zelfdoding? Praat er met iemand over of ga naar 113.nl

Wat kun je doen tegen online pesten?

Het allerbelangrijkste: vertel tegen iemand die je vertrouwt wat er aan de hand is. Ook al schaam je je of voel je je onzeker of vernederd.

Andere tips tegen online pesten zijn:

  • Blokkeer en negeer de pester: reageer niet op gemene berichten.
  • Bewaar bewijs: maak screenshots/foto’s van wat er gebeurt.
  • Gebeurt het anoniem op social media? Rapporteer het account van de pester op het social mediakanaal.
  • Word je gechanteerd, bedreigd of gaat het om (bewerkte) naaktfoto’s of filmpjes? Zoek direct hulp! Vertel het aan iemand die je vertrouwt of ga naar Helpwanted voor informatie en hulp.

Hoe kun je cyberpesten voorkomen?

Je kunt pesten zeker niet altijd voorkomen. Het is niet jouw schuld als iemand gemene opmerkingen maakt of foto’s of filmpjes verspreid.

Deze tips kunnen er wel voor zorgen dat je minder kwetsbaar bent:

  • Wees je bewust wat je online plaatst: weet je zeker dat je dit met iedereen wilt delen?
  • Kies een sterk wachtwoord dat moeilijk te raden is.

Wat kun je doen als iemand online gepest wordt?

Bij pesten zijn meerdere mensen betrokken: de pester, de gepeste en de mensen die het zien gebeuren, de omstanders. Zonder hen is het voor de pester al snel niet leuk meer om te pesten. Ben jij een omstander? Dus pest je niet, maar laat je het gebeuren? Of lach je soms mee? Ook jij kan het laten stoppen!

  • Zie je dat iemand in je klas of in je omgeving wordt gepest? Wees aardig voor diegene. Een aardig bericht of gesprekje helpt al veel.
  • Help de pester niet. Negeer de berichten. Zo heeft de pester geen ‘podium’ en ‘publiek’ en wordt het pesten al snel minder leuk.
  • Je kunt ook tegen de pester zeggen dat je het pesten niet leuk vindt. Als de pester het gevoel heeft alleen te staan, zal hij of zij minder gaan pesten of stoppen.

Waar vind je hulp voor het verwerken van pesten?

Dat hangt af van wat je zelf fijn vindt. Het liefst wil je het pesten zo snel mogelijk vergeten, maar soms kunnen de dingen die gezegd zijn nog lang in je hoofd blijven hangen: ‘je bent niets waard’, ‘je bent lelijk’, ‘niemand wil je’…

Om van deze gedachten af te komen is het belangrijk dat je er met mensen over praat. Iemand die je kent en vertrouwt. Soms kan ook een maatschappelijk werker op school of een psycholoog helpen. Er zijn ook groepen waar je met andere jongeren kunt praten over wat er is gebeurd.

Heb jij wel eens gedachten over zelfdoding? Ga dan naar 113.nl

Deze pagina’s van JouwGGD vind je misschien ook interessant:

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.