Gokken

Het ene gokspelletje is veel verslavender dan het andere, maar het gaat altijd om geld.

Er zijn verschillende soorten gokspellen. Loterijen, krasloten, gokkasten en gokken op internet. Het ene gokspelletje is veel verslavender dan het andere. Het gaat bij gokken om geld. Er wordt geld ingezet en het toeval bepaalt of je wint of verliest.

Hoe werkt het?

Door te gokken kun je in een roes raken. Vooral door spelletjes die een paar seconden duren. Je gaat er zo in op, dat je alles om je heen vergeet. Hierdoor ervaar je een continue spanning en dit gaat gepaard met allerlei lichamelijke processen en veranderingen in het functioneren van je hersenen.

Winst of verlies?

Gokken doe je met geld. Winnen betekent de mogelijkheid om verder te kunnen gokken. Verslaafde gokkers steken hun winst nooit in hun zak maar verspelen dit altijd weer. Zolang ze geld hebben gaan ze door. Belangrijk is om te onthouden dat gokspellen altijd zo zijn opgezet dat er meer kans is om te verliezen dan te winnen.

Risico’s

Doordat je als speler helemaal kan opgaan in het spel, kun je meer geld inzetten dan dat je van plan was. En in één keer veel meer geld verliezen dan dat je zou willen. Op lange termijn kun je hierdoor geldproblemen krijgen. Verder kun je, naast dat je verslaafd kunt raken, ook  studie- of werkproblemen krijgen, omdat je je school, studie of werk verwaarloost. Of je hebt geen of minder contact met familie en vrienden, waardoor er ook sociale problemen kunnen ontstaan.

Is gokken dan altijd gevaarlijk?

Het is riskant om te gokken maar het kan ook leuk blijven. Om risico’s te verminderen spreek je met jezelf af hoeveel geld je wilt verspelen. Stop dan ook echt als het van te voren bepaalde bedrag op is. Weet dat er altijd meer kans is op verlies dan op winst en probeer niet het verloren geld terug te winnen. Belangrijk is ook dat je je voortdurend ervan bewust bent hoe vaak je speelt en hoeveel tijd dat kost.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.