Gamen

Games zijn een leuk en onschuldig tijdverdrijf. Maar soms wordt het zo belangrijk dat je eraan verslaafd raakt.

Gameverslaving?!

Alcohol en drugs zijn lichamelijke verslavingen, maar er zijn ook gedragsverslavingen. Dan raak je verslaafd aan een activiteit, bijvoorbeeld aan gokken of gamen. Bij het gamen wordt er in de hersenen dopamine aangemaakt. Dat stofje geeft je het gevoel dat je een beloning krijgt. Dan voel je je prettig en tevreden. Daarom wil je steeds meer en vaker.

Gevolgen van te veel gamen

Een kenmerk van een gameverslaving is, dat je zo lang en zo vaak mogelijk wilt spelen. Er is geen tijd meer over om aan familie en vrienden besteden. Of om te sporten, huiswerk te maken en zelfs om te slapen. Terwijl je toch echt 8 uur per nacht slaap nodig hebt.
Als gameverslaafde raak je in een sociaal isolement, je vereenzaamd. Een gameverslaafde vlucht vaak in een game om gevoelens van eenzaamheid aan te pakken of te voorkomen. Dit is natuurlijk niet de werkelijkheid: gamen lost niets op, uiteindelijk wordt het alleen maar erger.

Test je gamegedrag

Hieronder vind je links naar testen. Maar praat er ook met anderen over. Met vrienden, je ouders of met JouwGGD.nl.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.