Ik doe mezelf pijn
Jezelf expres pijn doen en verwonden heet ook wel zelfbeschadiging of ‘automutilatie’. Hoe komt het dat je jezelf pijn doet en welke gevolgen heeft het? Hoe kun je stoppen met jezelf snijden of pijn doen en anders leren omgaan met problemen? En wat als je iemand kent die zichzelf beschadigt?
Wat is zelfbeschadiging?
Iemand die zichzelf beschadigt, snijdt of verwondt zichzelf. Maar iemand kan zichzelf ook vergiftigen of voorwerpen inslikken.
Waarom doe je jezelf pijn?
Jezelf beschadigen of pijn doen kan allerlei redenen hebben. Meestal is het een manier om om te gaan met verdriet, boosheid of angst. Doordat de lichamelijke pijn tijdelijk erger is dat de geestelijke pijn, voel je de geestelijke pijn even niet meer.
Als je jezelf snijdt, denk je even niet meer aan je problemen.
Wat doet jezelf beschadigen met je?
Het kan zijn dat het fijn voelt om jezelf te verwonden of beschadigen. Het leidt misschien af van de zorgen en emoties die je op dat moment hebt. Of het geeft juist het gevoel dat je leeft.
Jezelf pijn doen kan verslavend zijn. Je lichaam maakt namelijk het hormoon endorfine aan tegen de pijn. Je wordt er ook rustig van. Je lichaam went aan de endorfine. Ermee stoppen is daarom soms moeilijk.
Hoe stop je met zelfbeschadiging?
Na het snijden voel je je misschien juist nog slechter of verdrietiger. Je schaamt je of voelt je schuldig. Of misschien haat je jezelf, omdat je dit doet.
Het belangrijkste is dat je er met iemand over praat die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend, vriendin, leraar of lerares, je ouders of een ander familielid. Je kan ook naar de huisarts gaan. Als je dingen deelt, wordt de schaamte vaak juist minder.
Zelfbeschadiging doe je vaak omdat je je niet goed voelt en/of omdat er iets ergs aan de hand is in je leven. Probeer dit aan te pakken. Dat hoef je niet alleen te doen. Mensen uit je omgeving kunnen je helpen.
Om te stoppen met zelfbeschadiging, is het belangrijk dat je andere dingen zoekt die je kunt doen op het moment dat je jezelf pijn wil doen. Bijvoorbeeld muziek luisteren, schrijven, iemand bellen. Op zelfbeschadiging.nl vind je een lange lijst met voorbeelden.
Op sameninmijnschoenen.nl vind je tips hoe je zelf kan minderen of stoppen en wat je kunt doen op moeilijke momenten.
Waar kan je hulp krijgen voor zelfbeschadiging?
Je kunt ook professionele hulp krijgen. Je huisarts kan je verwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Samen kijk je dan naar de reden dat je jezelf beschadigt. Je leert dan hoe je anders met je problemen om kunt gaan dan door jezelf pijn te doen.
Goed om te weten: de huisarts en hulpverleners hebben zwijgplicht. Ze mogen dus niets doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werk.
Op sameninmijnschoenen.nl lees je welke soorten behandelingen er zijn voor zelfbeschadiging.
Ken je iemand die zichzelf beschadigt?
Als je iemand kent die zichzelf pijn doet, probeer er dan met diegene over te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken van een volwassene. Je kan samen naar de huisarts gaan, of samen naar iemand die jullie vertrouwen.
Het is best schrikken als je ziet of hoort dat iemand zich beschadigt. Misschien vraagt diegene je om het geheim te houden. Dit hoeft echt niet. Praat erover met iemand die jou, en misschien dan ook wel je vriend(in) kan helpen.
Waar vind je meer informatie over zelfbeschadiging?
Kijk dan eens op:
• Zelfbeschadiging.nl – landelijke organisatie van lotgenoten, met informatie, een forum en hulp
• Sameninmijnschoenen.nl – informatie en advies voor jongeren over zelfbeschadiging
Deze pagina’s op JouwGGD vind je misschien ook interessant:
• Ik voel me eenzaam
• Ik voel me rot
• Ik heb angsten
• Pesten
• Eetproblemen
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.