Ik denk aan zelfdoding
Zijn er momenten dat je niet meer verder wilt leven? Denk je wel eens na over zelfmoord? Je bent niet de enige. Wat kun je doen?
Denk je nu aan zelfdoding?
Bel dan nu 113 of 0800-0113 (gratis) of chat via 113.nl. De mensen van deze hulpdienst zijn er voor je. Je kan ze dag en nacht bellen of met ze chatten. Ook anoniem, dus zonder dat ze weten wie je bent.
Ben je in levensgevaar? Bel dan nu 112.
Wat denk je als je aan zelfdoding denkt?
Misschien ben je verdrietig, boos of somber. Of heb je het idee dat je juist niets meer voelt. Je weet niet hoe je je weer beter kunt voelen. Het voelt alsof de situatie waar je in zit nooit verandert en niets of niemand je kan helpen.
Het gevoel dat het nooit meer goed zal komen hoort bij zelfmoordgedachten. Je hersenen kunnen op die momenten (bijna) geen lichtpunten meer zien.
Het is belangrijk om te weten dat het weer beter kan gaan. Ook al voelt dat nu niet zo. Er zijn allerlei manieren om je te kunnen helpen, zodat je dit gevoel en deze gedachten niet meer of minder vaak hebt.
Gedachten aan zelfmoord zijn niet altijd even sterk. Ze komen soms op, worden sterker en zakken daarna weer weg. Het is belangrijk om dat te onthouden.
Waarom denk je aan zelfdoding?
Denken aan zelfdoding is normaler dan je denkt. Je bent zeker niet de enige.
Soms weet je gewoon niet waarom je zo somber bent en is er eigenlijk geen verklaring.
Er kunnen ook redenen zijn dat je vaak over zelfdoding nadenkt, bijvoorbeeld:
- Je wordt gepest.
- Je hebt iets heel naars meegemaakt of zit nog in een nare situatie.
- Je voelt je eenzaam.
- Je gebruikt drugs.
- Iemand in je omgeving heeft zelfmoord gepleegd of heeft dit geprobeerd.
Als je lange tijd veel stress of zorgen hebt, dan kun je gaan denken dat je situatie nooit meer beter wordt. Je wilt misschien niet dood, maar je wil een einde aan de situatie waar je in zit, en je ziet geen andere oplossing meer.
Misschien denk je dat je anderen tot last bent, en heb je veel last van schuldgevoelens.
Wat kun je doen als je aan zelfdoding denkt?
Probeer te praten over je gedachten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouder(s) of vrienden, een leraar of lerares, je huisarts of iemand op school.
Praten over zelfmoordgedachten lucht op en is de eerste stap om hulp te krijgen.
Soms voelt de stap om er met een bekende over te praten te groot. Je schaamt je misschien. Of je wil anderen er niet mee lastig vallen. Je durft niet.
Weet dat je erover praten in kleine stapjes kan opbouwen. Schrijf bijvoorbeeld eerst zelf op wat je gevoelens zijn. Soms kan het makkelijker zijn om een brief, mailtje of appje te sturen en daarin te schrijven hoe je je voelt.
Begin met een simpele zin, zoals ‘ik voel me de laatste tijd zo slecht. Kan ik er met jou over praten?’ Je hebt dan al een eerste stapje gezet, dat is al heel goed.
Wil je tips over hoe je over je zelfmoordgedachten praat? Lees ze op ikvoelmerot.nl
Je kunt ook bellen met een vrijwilliger van 113, zij kunnen je helpen met de voorbereiding.
Bel 0800-0113 (gratis) of chat via 113.nl. De mensen van deze hulpdienst zijn dag en nacht bereikbaar. Je kunt ze altijd bereiken, ook anoniem, dus zonder dat ze weten wie je bent.
Bij 113 werken mensen die met je meedenken wat jij op dat moment nodig hebt om rustiger te worden.
Neem geen alcohol of drugs, dan kunnen je gedachten nog heftiger worden.
Hoe vind je afleiding van zelfmoordgedachten?
Naast er met iemand over te praten of te chatten, helpt het soms ook om afleiding te zoeken:
- Spreek met vrienden af, of doe iets met je handen, zoals tekenen, koekjes bakken of muziek maken. Zo kom je misschien wat meer uit je hoofd.
- Maak een survivalgids met dingen die jou helpen ontspannen, zoals je favoriete serie, games, sport of muziek. Vermijd dingen die nare gevoelens oproepen.
- Lees verhalen van anderen op houdmoed.nl
- Hier kun je een veiligheidsplan maken, waarin je opschrijft wat jou helpt om een moeilijke periode door te maken. Pak dit erbij als je je rot voelt. Je kan dit plan ook in een Back-up app maken, zodat je het altijd in je telefoon hebt.
Merk je dat je op social media veel leest over zelfmoord of suïcide? Of dat je er (online) veel met anderen over praat die dezelfde gedachten hebben? Dan kan het zijn dat je er steeds meer mee bezig bent en geen andere oplossing meer ziet. Probeer er daarom ook over te praten met mensen die niet deze gedachten hebben.
Waar kun je hulp vinden als je aan zelfmoord denkt?
Er is veel hulp voor jongeren die aan zelfmoord denken.
- De hulplijn 0800-0113 is dag en nacht bereikbaar.
- Via 113.nl kun je ook een korte therapie krijgen, via e-mail, chat of telefoon. Deze therapie kun je zonder verwijzing van de huisarts volgen.
- Maak een afspraak met je huisarts. Huisartsen zijn gewend om met mensen te praten die denken aan zelfdoding. Hij of zij legt je uit hoe deze gedachten ontstaan en bespreekt met jou wat voor jou de juiste hulp is.
- Soms kunnen medicijnen helpen, bijvoorbeeld als je heel angstig bent, een depressie hebt of gevoelig bent voor psychosen. Deze medicijnen krijg je via de huisarts of psychiater. Gebruik nooit medicijnen of drugs zonder recept en begeleiding.
- Op de website ikvoelmerot.nl (voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar) vind je meer adviezen over wat je kunt doen als je aan zelfdoding denkt.
Denkt iemand die je kent aan zelfdoding?
Mensen die aan zelfmoord of zelfdoding denken, zoeken soms steun bij iemand die ze vertrouwen. Misschien ben jij dat voor diegene.
Goed om te weten: praten over zelfdoding brengt iemand niet op het idee om zelfmoord te plegen. Je hoeft niet bang te zijn dat diegene zich iets aan gaat doen, omdat jij het er met diegene over hebt gehad.
Wat kun je doen als iemand je vertelt dat hij of zij aan zelfdoding denkt?
- Praat er samen over. Luister vooral.
- Bedenk wie jullie hierover in vertrouwen kunnen en willen nemen.
- Schakel hulp in: bespreek het met een volwassene uit je omgeving. Een ouder, een leraar, een sportcoach, het maakt niet uit wie: iemand die diegene vertrouwt.
Vind je het te moeilijk om erover te praten? Dat mag je gerust zeggen. Hij of zij zal het vast begrijpen als je uitlegt dat je er verdrietig of bang van wordt.
Zorg ook goed voor jezelf. Het kan zwaar zijn als iemand je hierover vertelt. Je voelt je misschien machteloos, boos of verdrietig. Dat is normaal. Ook voor jou is het belangrijk om er met iemand over te praten.
113.nl is er ook voor vrienden of familie van mensen die aan zelfmoord denken. Neem gerust contact op.
Misschien vind je deze pagina’s van JouwGGD ook interessant:
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.