Als iemand doodgaat…

Als iemand om wie je geeft doodgaat, dan word je misschien overspoeld door je verdriet. Dat hoort bij verlies, maar het voelt niet fijn.

Hoe ga ik om met mijn verdriet?

  • Stop je gevoelens niet weg. Wil je huilen? Huil dan. Wil je schreeuwen? Schreeuw.
  • Zoek afleiding: je hoeft je niet schuldig te voelen als je wat leuks doet voor jezelf of als je niet aan degene die overleden is denkt.
  • Maak een mooi schilderij of gedicht. Of luister naar muziek.
  • Bezoek het graf en praat met de overleden persoon. Zeg wat je nog had willen zeggen.
  • Probeer je verdriet niet te ontvluchten met alcohol of drugs. Daar ga je je alleen maar slechter door voelen.

Neem de tijd

Iedereen verwerkt de dood van een dierbare op zijn eigen manier en dus ook in zijn eigen tempo. Het is bijvoorbeeld niet raar als je soms verdrietig bent en niet de hele dag. Het kan best dat je je een tijdje wat beter voelt en daarna weer een tijdje wat minder.

Geef jezelf de tijd om jouw verlies te verwerken. Ook als anderen vinden dat je ‘er nu toch wel overheen moet zijn’. Als je meer wilt weten over doodgaan, bekijk dan de filmpjes op Jongehelden.nl.

Praat over je gevoel

Je kunt je heel erg verdrietig of down voelen, maar misschien ook boos, angstig of schuldig. Dat voelt niet fijn maar is wel heel normaal. Praat over je gevoelens met mensen die je vertrouwt. Misschien ken je iemand die zelf een dierbare verloren heeft? Hij of zij kan je tips geven over hoe jij met je verdriet kunt omgaan. Je bent ook helemaal welkom op onze chat: iedere dag open. Soms is het juist fijner om met iemand te praten die je niet kent.

Mijn vrienden ontwijken me

Mensen vinden het vaak heel moeilijk om te praten met iemand die veel verdriet heeft. Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Misschien zijn ze bang dat je gaat huilen. Of ze denken dat jij wel naar hen toe komt als je wilt praten.

Als je vrienden er niet altijd voor je zijn, bedenk dan dat ze het niet kwaad bedoelen. Als je ze nodig hebt, zeg dat dan. En vertel hen duidelijk wat ze voor je kunnen doen.

Wat nou als het heel lang duurt?

Rouwen om iemand kan lang duren. Vaak is het eerste jaar het allerzwaarst. Vind dat je erg lang verdrietig blijft? Het is heel normaal om hulp te vragen. De huisarts kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een (jeugd)psycholoog, een rouwtherapeut of iemand anders die je kan helpen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.