Mijn ouders gaan scheiden

Misschien had je het al zien aankomen of komt het totaal onverwacht. Je ouders hebben je verteld dat ze gaan scheiden.

Vaak heb je heleboel vragen en verwarrende gevoelens. Bijvoorbeeld: Is het mijn schuld dat ze gaan scheiden? Moet ik kiezen tussen mijn vader en mijn moeder. Mag ik zelf bepalen bij wie ik ga wonen en wat is een omgangsregeling? Soms kan je het ook als een opluchting ervaren, zeker als er een periode van ruzies aan vooraf is gegaan.

Is het mijn schuld?

Heel veel kinderen denken dat het hun schuld is als hun ouders gaan scheiden. Ze denken dan: had ik maar beter m’n best gedaan op school of niet zo’n ruzie gemaakt. Bedenk dat het nooit jouw schuld is maar altijd een besluit van je ouders.

Ik voel me rot, wat moet ik doen?

Als je hoort dat je ouders gaan scheiden kun je daarvan behoorlijk verdrietig, boos of in de war zijn. Dit is heel normaal!
Belangrijk is dat je er met iemand over praat als je dat wil, bijvoorbeeld met een vriend of vriendin of een docent op school.

Wist je dat… 1 op de 6 kinderen het meemaakt dat zijn of haar ouders gaan scheiden? In een gemiddelde klas zijn er dus zo’n 4 anderen van wie de ouders zijn gescheiden! Omdat het zoveel kinderen treft lijkt het alsof het de gewoonste zaak van de wereld is maar dat is het niet. Het is heel normaal dat je hiervan een tijd van slag bent.

Tips

  • Het duurt vaak een tijd voor dat alles weer loopt zoals jij gewend was, hou daar rekening mee.
  • Jouw mening over bij wie je wilt wonen is minstens net zo belangrijk als die van je ouders.
  • Ga vooral zo veel mogelijk door met activiteiten die voor jou belangrijk zijn.
  • Praat met mensen die jou goed begrijpen: vrienden of een docent op school. Je kunt ook chatten met JouwGGD.
  • Neem eens een kijkje op de website van Villa Pinedo, of download hun app via Playstore of Appstore.

Jongerenadviseur Tess over de scheiding van haar ouders

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.