Zwanger, of niet?

Heb je het idee dat je zwanger bent? De enige manier om het zeker te weten is door een zwangerschapstest te doen.

Heb je het idee dat je zwanger bent? Je lichaam geeft al heel snel een aantal hints. Maar de enige manier om het zeker te weten is door een zwangerschapstest te doen.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Doe de zwangerschapstest op de dag dat je eigenlijk weer ongesteld had moeten worden. Dat is dus de eerste dag dat je ‘over tijd’ bent.

Het heeft geen zin om voor die datum al een test te doen. Dan zitten er niet genoeg zwangerschapshormonen in je lichaam.

Hoe werkt de test?

Een zwangerschapstest kun je kopen bij de apotheek of drogist. Bij sommige drogisten kun je al voor 5 euro een zwangerschapstest kopen. Goedkope zwangerschapstesten werken net zo goed als duurdere. Iedereen mag zo’n test kopen. Ook als je jong bent. Lees eerst de bijsluiter. Daarin staat precies hoe het werkt. Je kunt de test ook laten doen bij de huisarts.

Bij de meeste testen betekent een + dat je zwanger bent, en een – dat je niet zwanger bent. Maar er zijn ook testen die met streepjes werken. Begrijp je de bijsluiter niet, vraag dan bij een apotheek of drogist om uitleg.

Ben je zwanger? Lees hier over wat je kan doen.

Doe de test 2 keer

Voor de zekerheid kun je het beste na een paar dagen nog een keer een zwangerschapstest doen. Daarom zitten er meestal ook 2 in de verpakking.

Wat merk je aan je lichaam?

Er zijn ook een aantal lichamelijke veranderingen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Het kan zijn dat je niets merkt, maar het is goed om er wel op te letten.

  • Je borsten zijn gevoelig en groter en je tepels groter en donkerder van kleur.
  • Je kunt last krijgen van je maag (brandend maagzuur).
  • Je bent ’s ochtends vaak misselijk.
  • Je voelt je moe of je hebt last van hoofdpijn.
  • Je wordt niet ongesteld, of je bent veel minder ongesteld dan normaal.

Wil je meer informatie of erover praten?

  • Kom naar de JouwGGD chat en praat erover.
  • FIOM.nl – begeleiding en hulp

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.