Welke maat condoom?

Veel mannen/jongens hebben moeite met condooms: ze zitten te strak, ze glijden af, scheuren of zitten gewoon niet lekker. Meestal komt dit doordat ze niet de goede maat condoom gebruiken. Om de juiste condoommaat te vinden, moet je weten waar je op moet letten als je ze koopt. Want als ze goed zitten, zitten ze goede seks ook niet in de weg.

Het gaat vooral om de omtrek.

Het belangrijkste is: de condoommaat gaat over de omtrek en niet over de lengte van je penis.

Op ieder condoom staat de ‘nominale breedte’. De nominale wat? De nominale breedte is de breedte van het condoom als die plat op tafel ligt. Nu is het niet makkelijk om de breedte van je penis te berekenen, dus is er een maniertje voor: meet de omtrek van je penis als die stijf is. Dit kan je doen met een meetlint of een touwtje (en dan daarna het touwtje opmeten). Dit voelt misschien een beetje awkward, maar als je dit één keer hebt gedaan, weet je daarna welke condooms goed bij je passen!

In de tabel hieronder kan je dan je nominale breedte zien:

Waarom zou je er zoveel moeite voor doen?

Als je condooms goed passen, is de seks fijner en veiliger. Daarnaast is het toch logisch om de maat te bepalen, dat doe je ook als je schoenen of een broek koopt.

Meer weten over verschillende condooms?

Kijk op Sense! of kom naar onze chat.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.