Seks tegen je zin

Heb je een seksuele ervaring gehad zonder dat je dat wilde?

1 op de 6 meiden en 1 op de 25 jongens is wel eens overgehaald of gedwongen tot seks. Veel jongeren hebben dus wel eens seks tegen hun zin gehad.

Seks tegen je zin betekent dat je seks hebt, of dat iemand seksuele dingen bij je doet die jij niet wil. Soms is het heel duidelijk seks tegen je zin. Dan zeg je duidelijk ‘nee’ en dan doet de ander het toch of gaat toch door.

Maar soms gebeurt het zonder dat je letterlijk ‘nee’ zegt. Je wordt overgehaald. Iemand valt je lastig in je slaap. Of je je kan of durft geen nee meer te zeggen op het moment dat het gebeurt.

Schuldgevoel

Veel meiden en jongens die seks tegen hun zin hebben gehad, voelen zich schuldig. Ze denken dat het hun eigen schuld is. Dat ze het uitgelokt hebben. Dat ze er bijvoorbeeld te sexy uitzagen. Of te laat ‘nee’ zeiden. Soms zegt de dader dit achteraf tegen het betreffende meisje of jongen.
Maar: niemand mag een ander dwingen of overhalen tot seks. Het is dus niet jouw schuld als het gebeurt.

Vaak een bekende

In de meeste gevallen is het een bekende die over je grens gaat. Dat maakt het soms extra moeilijk om er iets van te zeggen of er achteraf iets aan te doen.
Bijvoorbeeld:
• Je vriend of vriendin haalt je over om seksuele dingen te doen die je niet wil
• Een familielid raakt je aan op je billen of borsten
• Je coach of trainer zoekt je na de wedstrijd op in de kleedkamer en probeert je te zoenen
• Je vriend dwingt je om seks te hebben met hem of anderen. Hij chanteert je of dreigt met geweld.
Dit zijn maar een paar voorbeelden. Iedere seksuele handeling van jou of een ander richting jou, die jij niet wil, is seks tegen je zin.

Wat kan ik doen?

Heb je een seksuele ervaring gehad zonder dat je dat wilde? Is iemand over je grenzen gegaan? En heb je er last van?

Erover praten helpt. Bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt: een vriend of vriendin, een docent of een familielid. Je kunt ook altijd naar je huisarts gaan.

Ook zijn er online veel plekken waar je terecht kunt:
• De JouwGGD chat
• Op Sense vind je ook adviezen hoe je aangeeft wat wil je wil.
• Op Can you fix it staan filmpjes van situaties waarin iemand een grens over gaat. Je kunt hier voorbeelden zien van wat je kunt doen als het gebeurt.

Ik ben aangerand of verkracht

Ben je aangerand of verkracht? Ga dan zo snel als mogelijk naar het Centrum Seksueel Geweld (CSG).
Hier zijn professionele hulpverleners 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op 0800 – 0188 of via de chat. Je kunt alles met hen bespreken, ook anoniem. En alles wat je zegt is vertrouwelijk.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.