Morning-after pil

Wat is de morning-afterpil?

Heb je onveilige seks gehad en wil je niet zwanger worden? Dan kan je als meisje de morning-after pil nemen. Deze zorgt ervoor dat je eisprong wordt uitgesteld en het sperma dit eitje niet kan bevruchten.

Tot wanneer werkt de morning-afterpil?

Een morning-afterpil werkt het beste binnen 24 uur na onveilige seks. Er zijn 2 morning-afterpillen: Norlevo en EllaOne. Norlevo werkt tot maximaal 3 dagen/72 uur na onveilige seks. Ella One werkt tot 5 dagen/120 uur daarna.

Hoe betrouwbaar is de morning-afterpil?

De morning-afterpil beschermt niet 100% tegen zwangerschap. Na het nemen van de morning-afterpil wordt nog 1-2% van de vrouwen/meisjes zwanger.

Andere anticonceptie is veel betrouwbaarder, zoals de pil of een spiraaltje. Weet je niet zo goed wat bij je past? Doe hier de test. Of lees hier meer over de verschillende vormen.

Waar kan je de morning-afterpil halen?

De morning-afterpil is te koop bij een apotheek of drogist. Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Voor de Norlevo betaal je ongeveer 15 euro. De Ella One kost ongeveer 20 euro. Als je de morning-afterpil bij de huisarts haalt, dan krijg je het vergoed door de zorgverzekering. (Als je ouders die betalen, en je wilt liever niet dat zij erover weten, dan moet je hem zelf betalen. Anders komt het op het verzekeringsoverzicht.)

’s Avonds of op zondag nodig?

Zoek op internet naar een apotheek die open is. Er moet er altijd eentje in de buurt zijn. Ook zijn op grote stations soms wel drogisten die open zijn.

Waar moet je op letten met de morning-afterpil?

Je kan misselijk worden van de morning-after pil, als je binnen drie uur nadat je hem hebt ingenomen moet overgeven, neem dan zo snel mogelijk een nieuwe in.

Controleer of je ongesteld wordt. Meestal komt je ongesteldheid op de verwachte dag, maar door de hormonen kan het ook iets eerder of later komen. Wordt je niet ongesteld of is het veel lichter dan je gewend bent? Doe dan een zwangerschapstest.

Als je de pil gebruikt, blijf die dan gewoon gebruiken tot de strip op is. Let op: de pil is dan minder betrouwbaar.

Wat is een morning-after spiraal?

Tot 5 dagen na de onveilige seks kun je ook kiezen voor een morning-afterspiraal. Dit wordt ook wel het koperspiraaltje genoemd. Een arts plaatst dit in jouw vagina. Dit spiraaltje werkt nog beter dan de morning-afterpil. Het kan minstens 5 jaar blijven zitten. Heb je het spiraaltje laten plaatsen, dan ben je al die tijd beschermd tegen onbedoelde zwangerschap.

Ben je te laat voor de morning-afterpil?

Is onveilige seks meer dan 5 dagen geleden? Dan heeft een morning-afterpil geen zin meer. Dan moet je afwachten of je zwanger bent of niet.

Je wacht eerst af of je op je normale tijd ongesteld wordt. Zo ja? Dan ben je niet zwanger. Word je niet ongesteld? Dan kan je zwanger zijn. Doe dan een zwangerschapstest. 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.