Roken

Dat roken slecht voor je gezondheid is, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar waarom nou precies? En wat gebeurt er in je lichaam als je rookt?

Met roken bedoelen we het roken van sigaretten, shag of e-sigaretten. Het roken van e-sigaretten heet ook wel ‘vapen’.

Wat gebeurt er als je rookt?

Als je sigaretten of shag rookt, dan adem je schadelijke stoffen in. De belangrijkste schadelijke stoffen zijn teer, koolmonoxide en nicotine. Nicotine is de stof die ervoor zorgt dat je licht in je hoofd wordt als je rookt. Dit is ook de stof in de sigaret waar je aan verslaafd raakt.

Als je een sigaret rookt, bereikt de nicotine binnen 7 seconden je hersenen. Je voelt je vaak opgejaagd of scherper. Dat komt omdat je bloeddruk stijgt. Na ongeveer anderhalf uur is de helft van de nicotine uit je lichaam verdwenen. Iemand die verslaafd is aan roken voelt zich dan onrustig. Om weer rustig te worden gaat hij of zij weer roken.

Teer is een zwarte, kleverige stof die in je lichaam komt als je rookt. De teer nestelt zich in de trilharen van het slijmvlies. Dat slijmvlies loopt van je neus tot je longen. De trilharen beschadigen en kunnen vuil en stof dat je inademt niet meer goed afvoeren. Je gaat hoesten om het vuil uit je longen te krijgen. Dat heet ook wel de rokershoest.

Steeds meer teer in je lichaam kan lijden tot longziekten zoals bronchitis, longemfysteem, longkanker en keel- en slokdarmkanker. Op de lange termijn worden longen zwart van het teer.

Bij het roken van één sigaret komt er al teer in je longen.

Koolmonoxide is een gas dat vrijkomt als je een sigaret rookt. Het zorgt er onder andere voor dat je bloed te weinig zuurstof krijgt. Daardoor krijgen ook je hart en andere lichaamsdelen te weinig zuurstof. De koolmonoxide zorgt ervoor dat je conditie achteruit gaat als je rookt. Sporten, rennen of traplopen wordt steeds moeilijker. Je raakt steeds sneller buiten adem. Ook kan de koolmonoxide het hartklachten, herseninfarcten en hersenbloedingen veroorzaken.

Naast nicotine, teer een koolmonoxide zitten er nog duizenden schadelijke stoffen in sigaretten.

Meeroken

Rookt er iemand in je buurt? Dan adem je de rook van de sigaret ook in. Dat heet meeroken. Door meeroken krijg je ook schadelijke stoffen binnen. Zit je vaak in een ruimte waar iemand anders rookt? Dan heb je kans dat je dezelfde klachten of ziekten krijgt als rokers.

Op de lange termijn

Roken veroorzaakt veel ziektes. Zo sterven er elk jaar 10.000 mensen aan longkanker. Van die emnsen heeft 90% gerookt. Als je meerookt, heb je 20 to 30% meer kans om lonkanker te krijgen, dan iemand die nooit meerookt.

Naast longkanker, heb je door te roken ook een veel grotere kans op:

  • Mond- en keelkanker
  • Longbeschadigingen
  • Hartaanvallen
  • Beroertes

Waarom roken of vapen mensen?

Bijna niemand vindt de eerste sigaret lekker. Vaak begint iemand met roken, omdat mensen in zijn of haar omgeving roken. Je begint dan met roken onder groepsdruk.

Op den duur raak je verslaafd aan de nicotine. Dan heb je om de zoveel tijd een sigaret nodig om je goed te voelen, of om je te kunnen concentreren.
Hoe lang het precies duurt voordat je weer zin krijgt in een nieuwe sigaret, dat is bij iedereen anders. Of je weer zin krijgt in een sigaret, heeft soms ook te maken met de dingen die je doet. Als je bijvoorbeeld met vrienden bent die roken, dan krijg je zelf sneller zin in een sigaret dan wanneer je alleen bent.

Hoe denk jij over roken?

Doe ‘Smoke Alert‘ dé online test om te ontdekken hoe jij nu eigenlijk over roken denkt. En om te zien of jij goed ‘nee’ kunt zeggen. Of je nou rookt of niet. Want ‘nee’ zeggen, da’s niet altijd even makkelijk.

Wat is het verschil tussen roken en vapen?

Het gebruik van een elektronische sigaret (e-sigaret) of vape wordt ‘vapen’ genoemd. Een e-sigaret is een apparaatje dat een vloeistof verhit. In die vloeistof zit nicotine en nog een aantal andere schadelijke stoffen. E-sigaretten verbranden geen tabak. Je krijgt dus geen teer of koolmonoxide binnen.

Vapen is iets minder ongezond dan roken, maar nog steeds ongezond. Dat komt omdat er nicotine in zit en andere schadelijke stoffen.

Waarom stoppen mensen niet gewoon met roken of vapen?

Omdat roken en vapen verslavend is. In sigaretten en e-sigaretten zit nicotine. Dat is de stof waar je aan verslaafd raakt. Je lichaam raakt gewend aan nicotine. Als je geen nicotine in je lichaam hebt, voel je je onrustig, chagrijnig of depressief.

Stoppen met roken kan lastig zijn, maar is zeker mogelijk.

Stoppen met roken

Wil jij stoppen met roken, maar wil je het niet alleen doen? De Quiddy app koppelt je aan iemand van jouw leeftijd die ook wil stoppen. Sleep elkaar door de moeilijke momenten heen en stop samen met roken !
Download de app via www.quiddy.nl

Als je ander soort hulp zoekt bij het stoppen, kun je ook kiezen voor advies van een deskundige of een gesprek met iemand die je begeleidt. De hulp die het beste past verschilt bij iedereen maar het vergroot je kans om succesvol te stoppen. Meer info over stoppen vind je op rokeninfo.nl.

10 voordelen van stoppen met roken

Tips van andere jongeren

  • Vapes klinken aantrekkelijker dan sigaretten, maar dat zijn ze niet. Als je iets met bubblegumsmaak wil hebben, koop dan gewoon bubblegum.
  • Probeer mensen te helpen met stoppen als ze daarmee bezig zijn. Biedt geen sigaretten aan en probeer niet te roken in hun omgeving.
  • Ga niet roken of vapen omdat je vrienden het doen. Het klinkt gezellig, maar het is echt heel slecht voor je.
  • Van roken gaan je tanden verkleuren. Dus als je een mooi gebit wil houden, dan moet je zeker niet roken.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.