Verzorging en uiterlijk

Het is belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Vooral vanaf het moment dat je lichaam begint te veranderen.

Het is belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Vooral vanaf de puberteit, het moment dat je lichaam begint te veranderen. Dat kan even wennen zijn, maar als je je goed verzorgt, voel je je vaak veel zekerder.

Sterker ruiken

Als je in de groei bent, ga je onder invloed van hormonen sterker ruiken, vooral bij je oksels, voeten en geslachtsdelen. Het kan helpen om regelmatig te douchen of vaker je kleding en sokken te wisselen.

Hoe verzorg ik me goed?

Goede verzorging houdt in: je iedere dag goed wassen en regelmatig douchen, je nagels schoonhouden, deodorant gebruiken als je veel zweet, schone kleren dragen en je gebit goed bijhouden. Mensen die er smoezelig uitzien, of niet lekker ruiken, hebben meer kans om door anderen buitengesloten te worden.

Hoe gebruik ik make-up?

Gebruik je make-up? Zorg dan dat je iedere avond je huid goed schoonmaakt. Dat kan met een mild reinigingsproduct. Als je last hebt van puistjes kun je beter geen make-up gebruiken. Make-up verstopt de poriën, waardoor puistjes erger worden. Heb je puistjes en wil je toch make-up gebruiken? Neem dan make-up op waterbasis.

Last van puistjes?

In de puberteit kun je last van puistjes krijgen. Je hormonen maken dan namelijk extra veel talg aan. Hierdoor raakt je huid verstopt en krijg je mee-eters. Als die mee-eters ontstoken raken, krijg je puistjes.

Heb je last van puistjes? Was je gezicht dan iedere dag met lauwwarm water. Gebruik geen of weinig zeep en dep je gezicht voorzichtig droog. Knijp mee-eters of puistjes liever niet uit. Je kunt er littekens van krijgen. Heb je echt veel last van puistjes? Ga dan naar de huisarts.

Film van onze jongerenadviseur Sterre over puistjes

Onder de zonnebank

Voor jongeren onder de 18 jaar is ‘zonnebanken’ verboden. Onder de zonnebank gaan zorgt ervoor dat je huid verouderd, net zoals zonnen in de zon. Ook verhoogt onder de zonnebank gaan de kans op huidkanker. Heb je een bleke huid? Of blond of rood haar? Dan zijn de risico’s nog groter.

Ga je toch onder de zonnebank? Let dan hierop:

 • Houd minstens 48 uur tussen twee behandelingen.
 • Gebruik je medicijnen? Lees dan de bijsluiter. Sommige medicijnen verhogen de overgevoeligheid voor UV-licht. Je kunt dan vlekken krijgen op je huid.
 • Draag een UV-brilletje om je ogen te beschermen. Het UV-licht kan leiden tot oogziekten. Je ogen dichtdoen helpt niet tegen het Uv-licht!
 • Komt er huidkanker in je familie voor? Ga dan niet onder de zonnebank.

Een zonnebankkuur beschermt je huid niet tegen de effecten van de zon. Dit is een fabel. Een voorgebruinde huid geeft geen extra bescherming tegen de zon.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Ik durf mijn puisten niet uitknijpen

  J
  • Dat is juist alleen maar goed! Het advies is ook om zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven. Dat geeft je huid meer rust, zorgt ervoor dat het sneller geneest en er minder risico is op andere onzuiverheden op je huid (die van je vingers afkomen).
   Gr W Peeters, jeugdverpleegkundige

   Wendy Peeters

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.