Tatoeages

Hygiëne is heel belangrijk als je een tatoeage laat zetten. Ga daarom altijd naar een studio met vergunning.

Steeds meer jongeren laten een tatoeage zetten of laten permanente make-up aanbrengen. Hygiëne is daarbij heel belangrijk, anders kun je infecties zoals hepatitis B, hepatitis C en Hiv oplopen. Ga daarom altijd naar een studio met vergunning, want die maakt gebruik van steriele materialen en instrumenten.

Wat is hygiënisch?

De naald die door je huid gaat, is niet eerder gebruikt en komt uit een steriele verpakking. De inkt zit in kleine, afgesloten cups. Die worden na afloop weggegooid. De tatoeëerder draagt handschoenen, en vervangt deze iedere keer als hij iets anders aanraakt dan je huid, zijn apparatuur of een tissue. Na afloop verzorgt hij de getatoeëerde plek.

Veilig

Ga naar een studio met een vergunning, waar piercers de hygiënerichtlijnen naleven. Alle studio’s met een vergunning kun je vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. In het filmpje hoor je meer over de risico’s van tatoeages en piercings.

Verzorging

Je kunt een net aangebrachte tatoeage vergelijken met een schaafwond die tijd nodig heeft om te genezen. Met een goede verzorging duurt dat ongeveer een week. De tatoeëerder vertelt je hoe je dat doet. Het belangrijkste is dat je de wond schoon houdt. Wondinfecties zijn gevaarlijk, en maken je nieuwe aanwinst er niet mooier op.

Bescherm jezelf

Ga tijdens die herstelperiode niet in de zon of onder de zonnebank, naar de sauna, zwemmen of in bad (douchen mag wel). En gebruik voortaan bij het zonnen voor die plek altijd een zonnebrand met hoge beschermingsfactor.

Onder de 16

Als je nog geen 16 bent, kun je beter geen tatoeage nemen.Je lichaam is dan nog in de groei en de tattoo kan er daardoor lelijk uit gaan zien als je ouder wordt. Wil je het toch, dan moet je ouder (of verzorger) mee naar de studio. Hij of zij moet zich legitimeren en een toestemmingsformulier invullen.

Niet doen

Ook bij zwangerschap, huidproblemen en heel veel andere gezondheidsklachten is een tatoeage geen goed idee.

Wel doen

Zorg dat je, als je naar een studio gaat voor een tatoeage, goed hebt gegeten, goed bent uitgerust, en nuchter, dus geen alcohol of drugs hebt genomen. Breng de tatoeëerder op de hoogte van belangrijke dingen, zoals medicijngebruik, allergieën,  overgevoeligheid, epilepsie, of als je onder behandeling bent van een dermatoloog.

Last van je tatoeage

Krijg je last van je tatoeage – van bijvoorbeeld ernstige roodheid, zwellen, pus of wondvocht – ga dan naar je huisarts.

Waar kan ik terecht met klachten over hygiëne?

Als je klachten hebt over de hygiënische omstandigheden tijdens het aanbrengen van een tatoeage of piercing of over studio’s, kan je dat melden bij de NVWA.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.