Sportblessures

Sporten is gezond. Toch kun je tijdens het sporten een blessure oplopen.

Hoe ontstaat een sportblessure?

Bij het sporten gebruik je je botten, spieren, pezen en gewrichten. Sport je veel, dan worden je gewrichten soepeler, je pezen steviger en je spieren dikker. Door sporten kun je ook een blessure krijgen. Je spier rekt te ver uit. Je gewricht, bijvoorbeeld je enkel, kantelt de verkeerde kant op, je scheurt een pees of je breekt een bot.

Hoe voorkom je een sportblessure?

De kans op sportblessures kun je op verschillende manieren verkleinen.

  • Draag geschikte schoenen. Voor veel sporten zijn speciale schoenen te koop die gemaakt zijn voor de betreffende sport. Schoenen hebben in ieder geval een goede schokdemping nodig. Ook moeten ze stabiliteit en steun bieden.
  • Draag sportkleding die comfortabel is en waarin je goed kunt bewegen. Kleding die knelt of schuurt kan je bloedsomloop belemmeren.
  • Gebruik beschermingsmiddelen, zoals een helm, pols- of kniebeschermers. Heb je zwakke enkels of polsen? Blessures hieraan voorkom je door ze vooraf in te tapen.
  • Begin met een goede warming-up. Loop bijvoorbeeld eerst rustig voordat je begint met sporten. Daarna kun je rekoefeningen doen. Zo maak je je spieren warm en los, en heb je minder kans op blessures. Sluit de training af met een cooling-down.
  • Doe spierversterkende oefeningen, ongeacht welke sport je beoefend. Door het verstevigen van je spieren, verklein je de kans op blessures.
  • Leef gezond. Gezond eten en drinken, geen alcohol drinken en niet roken verbeteren je sportprestaties.
  • Voorkom overgewicht. Ben je te zwaar? Dan belast je je spieren, pezen en gewrichten meer. Besteed dan extra aandacht aan de warming-up en cooling-down. Probeer op een gezond gewicht te komen. Door te sporten ben je al op de goede weg. Let ook op wat je eet. Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Controleer het op de BMI-meter van het Voedingscentrum.
  • Drink genoeg, zodat je het vocht dat je verliest op tijd aanvult. Drink op een dag 1,5 tot 2 liter vocht. Ook als je niet sport is dat belangrijk. Wacht niet met drinken totdat je dorst krijgt, dan ben je te laat.

Ik heb een sportblessure. Wat nu?

Heb je een sportblessure opgelopen? Neem de tijd om te genezen. Soms is het goed om rust te nemen. Soms is het juist belangrijk om weer te gaan bewegen. Dat is voor iedere blessure en ieder lichaamsdeel anders. Een goede opbouw is belangrijk.

Op www.voorkomblessures.nl vind je oefeningen bij blessures die vaak voorkomen. Heb je veel last? Neem dan contact op met je huisarts.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.