Alternatieve geneeswijzen – wat zijn het? 

Er zijn medische behandelingen waarvan bewezen is dat ze werken. Maar er zijn ook behandelingen waarvan niet bewezen is dat ze werken. Dat noemen we alternatieve geneeswijzen. 

 
Wat zijn alternatieve geneeswijzen? 

Alternatieve geneeswijzen zijn behandelingen waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is, of waarvan bewezen is dat ze niet werken.  

Sommige behandelingen zijn nooit onderzocht. Sommige zijn wel onderzocht en toen is niet aangetoond dat ze werken. Het zijn dus behandelingen waarvan onderzoekers niet zeker weten of ze werken.  

Toch helpen sommige behandelingen wel, ook al is soms niet helemaal duidelijk hoe dat dan precies kan. Soms komt het door het placebo-effect: als je denkt dat iets helpt, kan dat effect hebben op je gezondheid.  

Waarom heet het alternatief? 

Alternatief betekent anders, afwijkend. Alternatieve geneeswijzen zijn geneeswijzen die afwijken van de geneeswijzen die gebruikelijk zijn. Ze zijn alternatief omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat ze werken. 

Welke vormen van alternatieve geneeswijzen zijn er? 

Er zijn heel veel alternatieve geneeswijzen, voor allerlei klachten. We spreken ook wel over alternatieve behandelwijzen, omdat niet bewezen is dat ze genezen.  

Voorbeelden van vormen van alternatieve behandelwijzen zijn: 

  • Homeopathie: verdunde middelen van plantaardige of dierlijke stoffen.  
  • Chiropractie: een behandeling van rug- en nekklachten door op bepaalde punten in de wervelkolom te drukken. 
  • Manuele therapie: een vorm van fysiotherapie voor de gewrichten. 
  • Osteopathie: een behandeling waarbij door een soort massage klachten verlicht kunnen worden. 
  • Acupunctuur: een behandeling waarbij dunne naaldjes in het lichaam worden ingebracht. 

Al deze behandelingen zijn niet wetenschappelijk bewezen. 

Worden alternatieve geneeswijzen vergoed? 

Sommige alternatieve behandelwijzen worden vergoed door je verzekering. Welke behandelingen precies vergoed worden, dat is afhankelijk van je verzekeraar en je verzekering. 

Wie kan mij verder helpen? 

Er zijn veel verschillende alternatieve geneeswijzen. Misschien krijg je een tip van een vriend of vriendin. Of zie je op TikTok, Instagram of andere sociale media alternatieve behandelingen voorbijkomen. Ook op internet is veel informatie te vinden. Het is moeilijk om te beoordelen of die informatie betrouwbaar is.  

Ons advies is: ga met je klachten of vragen over alternatieve geneeswijzen naar je huisarts. Hij of zij kan je adviseren en je eventueel doorverwijzen. Via de huisarts heb je meer kans dat je bij een betrouwbare behandelaar uitkomt dan wanneer je zelf iemand zoekt.  

Tips van jongeren over alternatieve geneeswijzen: 

Deze tips hebben onze jongerenadviseurs* over alternatieve geneeswijzen: 

  • Check eerst bij je verzekeraar of de behandeling vergoed wordt. Ben je nog geen 18? Meestal ben je dan verzekerd via een van je ouders, verzorgers of voogd. Zij kunnen voor je kijken wat hun verzekeraar vergoed.  
     
  • Overleg met je huisarts welke (alternatieve) geneeswijzen bij jou passen. De huisarts kan je doorverwijzen. Zo heb je meer kans dat je bij een betrouwbaar persoon terecht komt.  
     
  • Check of de alternatieve behandelaar bij een erkende beroepsvereniging is aangesloten. Beroepsverenigingen eisen vaak dat behandelaars aan bepaalde regels en richtlijnen voldoen. Let op: het is geen garantie dat een behandelaar jou ook goed helpt.  
    Je verzekeraar kan je een overzicht van ‘erkende beroepsverenigingen alternatieve geneeswijzen’ in Nederland geven. Vaak vind je dit ook op hun website. 

*Ons team van jongerenadviseurs adviseert de GGD over allerlei onderwerpen. Ze doen onderzoek onder jongeren en geven tips aan jongeren. 

Deze informatie op JouwGGD vind je misschien ook interessant: 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.