Pfeiffer, de kusziekte – alles wat je moet weten
De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte. Het is een virus dat wordt overgedragen via speeksel. Je kan het virus bijvoorbeeld in je lichaam krijgen als je met iemand zoent. De ziekte van Pfeiffer wordt daarom ook wel de ‘kusziekte’ genoemd.
Heb ik de ziekte van Pfeiffer?
De ziekte van Pfeiffer geeft verschillende klachten. De een heeft er veel last van. De ander merkt niets van het virus. Iedereen kan het virus krijgen. Jongeren tot 25 jaar hebben er het meeste last van.
Symptomen van de ziekte van Pfeiffer
De symptomen en klachten van de ziekte van Pfeiffer zijn:
- keelpijn
- koorts
- opgezette klieren in je nek
- vermoeidheid
Soms heb je ook last van de volgende klachten:
- hoofdpijn
- misselijkheid
- zweten
- hoesten
De klachten van de ziekte van Pfeiffer lijken op keelontsteking of verkoudheid. Bij de ziekte van Pfeiffer duren deze klachten langer dan 10 dagen.
Denk je dat je de ziekte van Pfeiffer hebt? Ga dan naar je huisarts. Je huisarts kan een bloedonderzoek laten uitvoeren. Uit bloedonderzoek kan blijken dat je de ziekte van Pfeiffer hebt.
Wat is de ziekte van Pfeiffer?
De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie met een virus. Het virus heet het epstein-barrvirus.
De helft van de Nederlandse bevolking boven de vijf jaar heeft de ziekte van Pfeiffer gehad. De meeste mensen krijgen het tijdens de puberteit of voordat ze twintig jaar zijn.
De een merkt er niets van, de ander voelt zich erg ziek. Vooral jongeren en jongvolwassenen kunnen veel en lang last hebben van de ziekte van Pfeiffer.
Hoe krijg je de ziekte van Pfeiffer?
Het virus van de ziekte van Pfeiffer wordt overgedragen door speeksel. Je kunt Pfeiffer krijgen door uit een glas te drinken of met het bestek te eten van iemand die besmet is. Of door te zoenen met iemand die Pfeiffer heeft.
Je krijgt geen Pfeiffer als een besmet persoon hoest of niets. Het virus kan namelijk niet overleven in de lucht.
Waarom wordt de ziekte van Pfeiffer de ‘kusziekte’ genoemd?
De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel de kusziekte genoemd, omdat de ziekte overgedragen wordt door speeksel. En als je zoent met iemand, krijg je speeksel in je mond.
Als de persoon waarmee je zoent Pfeiffer heeft, dan heb je kans dat jij het ook krijgt.
Heb je al ooit Pfeiffer gehad? Dan raak je niet opnieuw besmet.
Veel mensen weten niet dat ze Pfeiffer hebben gehad. De ziekte geeft namelijk weinig klachten als je onder de twaalf jaar bent.
Wat helpt tegen Pfeiffer?
Er is geen behandeling tegen de ziekte van Pfeiffer. Je geneest vanzelf.
Tips en adviezen bij de ziekte van Pfeiffer
- Heb je lichte klachten? Probeer dan zoveel mogelijk je dagelijkse dingen te doen. Ga naar school of werk, en sport als dat lukt.
- Van extra slapen of rusten gaat Pfeiffer niet sneller voorbij.
- Voel je je erg ziek en moe? Dan kun je thuisblijven en uitrusten. Maar het hoeft niet.
- Eet gezond: eet veel groenten, fruit en vezelrijke voeding.
- Je hoeft niets te doen om te voorkomen dat je anderen met Pfeiffer besmet. De meeste mensen krijgen het virus toch wel een keer en worden er niet ziek van.
Hoe weet ik of ik Pfeiffer heb?
Denk je dat je Pfeiffer hebt? Ga dan naar de huisarts. Die luistert naar je klachten. Hij of zij kijkt ook in je keel en voelt of je lymfeklieren in je nek opgezet zijn.
Denkt de huisarts dat je Pfeiffer hebt, dan laat hij of zij bloedonderzoek uitvoeren. De ziekte van Pfeiffer kun je zien in je bloed, vanaf een week na de besmetting.
Hoe lang ben je ziek van Pfeiffer?
Meestal heb je twee tot drie weken last van de symptomen van Pfeiffer, zoals keelpijn en opgezette lymfeklieren. Daarna kun je je nog een paar weken moe voelen. Bij sommige jongeren duurt de vermoeidheid een paar maanden. Het is niet te voorspellen hoe erg en hoe lang je ziek gaat zijn.
Is Pfeiffer erg besmettelijk?
De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk. Je krijgt het via speeksel. Bijvoorbeeld door met iemand te zoenen die Pfeiffer heeft. Maar ook als je uit iemands glas dringt of iemands bestek gebruikt.
Heb je Pfeiffer? Dan hoef je geen dingen te doen om besmetting te voorkomen. Je hoeft dus geen apart bestek of servies te gebruiken. Bijna iedereen krijgt namelijk een keer Pfeiffer in zijn of haar leven, en de meeste mensen worden er niet ziek van.
Heb je al eens Pfeiffer gehad? Dan raak je niet opnieuw besmet. Veel mensen hebben als kind Pfeiffer gehad. Vaak weten ze dit niet, omdat je er op jonge leeftijd niet veel van merkt.
Mag ik zoenen met de ziekte van Pfeiffer?
Heb je Pfeiffer? Dan kun je het virus doorgeven vanaf de besmetting tot soms wel 1,5 jaar daarna.
Er is geen officieel advies dat je niet mag zoenen als je Pfeiffer hebt. Veel mensen hebben namelijk al Pfeiffer gehad. Bijna iedereen krijgt het een keer in zijn of haar leven.
Heb je Pfeiffer? Overleg dan met degene met wie je wil zoenen of die ander het oké vindt om met je te zoenen.
Mag je alcohol drinken als je Pfeiffer hebt?
Alcohol drinken als je Pfeiffer hebt is geen goed idee. Als je alcohol drinkt, dan belast je je lever. Je lever moet hard werken om de alcohol te verwerken. En je lever is al hard bezig met het verwerken van het virus van de ziekte van Pfeiffer.
Alcohol drinken zorgt ervoor dat je lever het virus minder goed kan bestrijden. Je belast je lever dus nog meer.
Mag je drugs gebruiken als je Pfeiffer hebt?
Gebruik geen drugs als je Pfeiffer hebt. Veel drugs worden door je lever verwerkt. Je lever is al hard aan het werk om het virus van de ziekte van Pfeiffer te verwerken. Als je hier ook nog drugs bij gebruikt, soft-drugs of harddrugs, dan krijgt je lever een extra klap.
Ook zul je als je Pfeiffer hebt na het drugsgebruik nog meer last hebben van vermoeidheid.
Je lichaam moet herstellen van het virus. Gezond eten en drinken helpt daarbij.
Kun je genezen van de ziekte van Pfeiffer?
Er zijn geen medicijnen voor de ziekte van Pfeiffer. Pfeiffer gaat meestal binnen een paar weken over. Je kunt het beste veel rust nemen.
Heb je erge keelpijn, hoofdpijn en/of koorts? Dan kan paracetamol helpen.
Hoelang duurt de ziekte van Pfeiffer?
De ziekte van Pfeiffer gaat vanzelf over. De meeste jongeren hebben een paar weken keelpijn en opgezette lymfeklieren. De vermoeidheid kan wel lang duren, soms een paar maanden.
Het is niet precies te voorspellen hoelang de klachten duren. Dat verschilt per persoon. Jongeren hebben vaak langer last dan kinderen of volwassenen.
Heb je de ziekte van Pfeiffer eenmaal gehad, dan krijg je de ziekte niet nog een keer. Je lichaam heeft dan namelijk antistoffen aangemaakt tegen het virus.
Is Pfeiffer een SOA?
Pfeiffer is geen SOA. SOA staat voor Sexueel Overdraagbare Aandoening. Pfeiffer krijg je niet door seks met een besmet persoon te hebben. Je kan wel Pfeiffer krijgen door met iemand te zoenen die Pfeiffer heeft.
Wat doet Pfeiffer met je lichaam?
Bij tieners en jongvolwassenen begint de ziekte van Pfeiffer vaak met hoofdpijn, keelpijn, koorts en rillerigheid. Ook ben je vaak heel erg moe.
Na een week krijgen veel jongeren met Pfeiffer keelontsteking, koorts en dikke, pijnlijke lymfeklieren. Je lymfeklieren zitten in je nek onder je oren.
De keelontsteking is meestal na drie weken weg. Je kunt wel twee tot drie maanden moe blijven van Pfeiffer.
Kan ik huiduitslag krijgen van Pfeiffer?
Je kan rode uitslag op je huid krijgen van de ziekte van Pfeiffer. Dit komt het meest voor bij jonge kinderen.
Kan ik met een zelftest testen of ik Pfeiffer heb?
Er zijn zelftests voor Pfeiffer te koop. Deze zelftests zijn veel minder betrouwbaar dan bloedonderzoek. De zelftesten checken of je antistoffen hebt tegen Pfeiffer. Je kunt ook antistoffen hebben als Als de zelftest positief is, weet je niet of je op dat moment Pfeiffer hebt, of dat je de ziekte al eerder hebt gehad. Want ook dan kun je nog antistoffen in je bloed hebben.
Wil je zeker weten of je Pfeiffer hebt? Ga dan naar je huisarts.
Is Pfeiffer gevaarlijk?
De ziekte van Pfeiffer is geen gevaarlijke ziekte. Daarmee bedoelen we dat je er zelden klachten aan overhoudt.
Op het moment dat je Pfeiffer hebt, kun je er wel flink ziek van zijn. Ook de vermoeidheid kan nog lang aanhouden, soms wel een paar maanden. De ziekte van Pfeiffer gaat vanzelf over.
Is Pfeiffer een leverziekte?
Pfeiffer is geen leverziekte. Wel kan je lever door de ziekte van Pfeiffer (licht) ontstoken raken. In dat geval heb je een lichte vorm van leverontsteking, die lijkt op Hepatitis.
Meer informatie over Pfeiffer
Zoek je meer informatie over Pfeiffer? Heb je een vraag? Chat met een van onze jeugdartsen.
Of kijk op: De website over Pfeiffer van het RIVM
Deze pagina is bijgewerkt op 13 december 2023. De medische informatie op deze pagina is gecheckt door Wendy Peeters, jeugdverpleegkundige GGD GHOR.
Misschien vind je dit ook interessant op JouwGGD
Wat verandert er in de puberteit?
In jouw regio
Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.