Anticonceptie

Je kunt een anticonceptiemiddel gebruiken als je niet zwanger wilt worden, maar ook om andere redenen.

Je kunt een anticonceptiemiddel, ook wel voorbehoedsmiddel genoemd, gebruiken als je niet zwanger wilt worden. Je kunt anticonceptie ook starten om andere redenen. Wanneer je bijvoorbeeld een onregelmatige menstruatiecyclus hebt of bij huidproblemen. Een condoom helpt ook om niet zwanger te worden, maar doet natuurlijk niets voor je huid of menstruatiecyclus. Het mooie van een condoom is dat het door meiden en jongens gebruikt kan worden.

Double Dutch

Een anticonceptiemiddel gebruik je om niet zwanger te worden en een condoom geeft bescherming om geen soa op te lopen. Het gebruik van een anticonceptiemiddel én een condoom samen is extra veilig. We noemen dit ook wel Double Dutch.
Heb je een vaste relatie en heb je beiden een soa test gedaan? Dan kun je kiezen voor alleen een anticonceptiemiddel. Heb je wisselende bedpartners dan kun je beter kiezen voor Double Dutch. Jij bepaalt zelf welk anticonceptiemiddel goed bij je past. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat er allemaal is.

De pil

Een van de bekendste en meest betrouwbare anticonceptiemiddelen is de pil. Bekijk het filmpje voor meer informatie.

Welke middelen zijn er allemaal?

Op Sense.info vind je een overzicht van de verschilllende anticonceptiemiddelen.

Hoe kies ik een anticonceptiemiddel?

Kies een middel dat bij je past. Als jouw vriendin blij is met haar spiraaltje hoeft dat niet te betekenen dat het ook iets voor jou is. Of wanneer je een heel onregelmatig leven hebt is een pil die je dagelijks op een vast tijdstip moet in nemen misschien niet geschikt voor je. Ook kun je kijken of je bij de hormonale anticonceptie last hebt van bijwerkingen. Je leefstijl en gezondheid bepalen ook je keuze. Als laatste kun je nog je verzekering raadplegen of je een vergoeding krijgt.
Het kiezen van een anticonceptiemiddel kun je samen met je huisarts doen of via een Sense spreekuur bij jou in de buurt. Ook kun je een test doen op anticonceptievoorjou.nl.

Wanneer gebruik ik een morning-afterpil?

Heb je onveilig gevreeën en wil je niet zwanger worden, of is tijdens de seks het condoom gescheurd? Dan kun je als meisje de morning-afterpil gebruiken.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.