Zwanger, en dan?

Als je onveilig seks hebt gehad en denkt dat je zwanger bent, dan kun je een aantal dingen doen.

Als je ongewenst of ongepland zwanger wordt, dan kan het heel moeilijk zijn om een beslissing te nemen. Het is belangrijk dat je een keuze maakt die bij jou past.

Morning-afterpil

Heb je onveilige seks gehad, en wil je niet zwanger worden? Haal dan zo snel mogelijk de morning-afterpil. Het liefst binnen 24 uur na de seks. Dan werkt de pil het beste.

Weet je niet zeker of je onveilige seks hebt gehad? Doe dan de Morning-after-test.

Hoe kan je de keuze maken?

Als je ongepland zwanger bent, kan je in de war zijn. Je moet ineens nadenken over wat je wil, terwijl je niet voorbereid bent. Het is goed voor je om je verhaal met iemand te delen. Lees hier hoe je dit kan aanpakken. Begin met iemand die je vertrouwt, of waarvan je weet dat hij/zij het geheim moet houden, zoals je huisarts of iemand op de chat hier op JouwGGD of Sense. Er is altijd iemand die je wil helpen.

Samen kan je kijken wat het beste is voor jou. Als je een goede band hebt met de vader, dan is het ook goed om met hem te praten. Hoe kijkt hij er tegenaan? Kan hij je misschien helpen om het tegen je ouders te vertellen?

Een organisatie die ook goed kan advies en hulp kan geven is Fiom. Zij hebben veel ervaring met onbedoelde zwangerschappen en denken met jou mee over wat goed is voor jou en je baby.

Ik wil graag mijn kindje zelf opvoeden.

Als je ervoor kiest om je kindje zelf op te voeden, dan hoef je er niet alleen voor te staan. Op deze website  staat een overzicht van organisaties die je kunnen helpen.

Voor jonge ouders is er ook de website Tienermoeders.nl. Ook hier staat een overzicht van organisaties die hulp in de buurt bieden.

Natuurlijk kun je ook aan je huisarts, vrienden, buren of ouders om steun vragen. Je zal hun hulp goed kunnen gebruiken, ook als het kindje er eenmaal is.

Het krijgen van een kindje brengt veel leuke dingen met zich mee, maar er zullen ook zaken zijn waar je tegenaan kunt lopen. Tijdens de zwangerschap zul je al veel moeten regelen.

Ik wil graag een abortus

Je kan er ook voor kiezen om je zwangerschap te stoppen, dit noem je abortus. Er kunnen veel redenen voor zijn, bijvoorbeeld dat je eerst je school wilt afmaken, dat je geen kindje wil met de vader, of iets heel anders. Onthoud dat het jouw keuze is.

Als je voor een abortus kiest, dan kun je contact opnemen met een abortuskliniek. Hier kun je terecht voor een overtijdsbehandeling of abortus. Een abortus is in Nederland gratis en helemaal anoniem.

Ik ben jonger dan 24 jaar

Jong moeder zijn heeft leuke kanten, maar er zullen ook momenten zijn dat je wel wat steun kunt gebruiken. Zaken waar je tegenaan kunt lopen als je jong moeder bent, zijn bijvoorbeeld:

  • Je mist de vrijheid van toen je nog geen moeder was. Want wie past er op je kind als je met je vrienden of vriendinnen een avondje uit wilt?
  • Je hebt misschien wel een moeder die jou nog te onvolwassen vindt om voor je eigen kind te zorgen en zich daarom (te)veel met de opvoeding bemoeit.
  • Jij of je vriend maakt de relatie uit. En wat als je een nieuwe relatie krijgt, en je nieuwe vriend het er moeilijk mee heeft dat je al een kind hebt?
  • Je relatie krijgt te maken met spanningen. Want het is soms hard werken om voor een kindje te zorgen, en geld te verdienen of school af te maken.

Kortom, een hoop dingen om over na te denken. Maar gelukkig ben je niet de enige.

Op tienermoeders.nl kan je veel informatie vinden over de praktische dingen, maar ook verhalen delen met andere jonge moeders. Je hebt er tips over hoe je met je ouders kan praten. En ook een pagina voor jonge vaders.

Wat betekent pleegzorg of afstaan ter adoptie?

Als je onbedoeld zwanger bent en je kan of wil niet zelf voor het kind zorgen, is het mogelijk om te kiezen voor pleegzorg. Je kind wordt dan na de geboorte in een pleeggezin geplaatst. Je hebt nog wel contact met je kind maar hij of zij woont bij een pleeggezin.

Soorten pleegzorg

Er bestaan verschillende soorten pleegzorg. Het kan bijvoorbeeld voor een paar jaar zijn, maar je kind kan ook totdat hij of zij 18 jaar is bij het pleeggezin blijven. In probleemsituaties kan het zijn dat Jeugdzorg aangeeft dat het kind in een pleeggezin moet worden geplaatst.

Welke soort pleegzorg mogelijk is, hangt af van jouw situatie en jouw wensen.

Adoptie

Als je onbedoeld zwanger bent en je kan of wil niet kiezen voor abortus, niet zelf voor je kind zorgen en niet je kind laten opgroeien in een pleeggezin. Dan kun je kiezen voor afstand ter adoptie. Na de geboorte komt het kind in een adoptiegezin terecht. De adoptieouders worden dan de wettelijke ouders van het kind. Je kan met de adoptieouders afspreken of zij je op de hoogte houden van zijn of haar ontwikkeling.

Bedenktijd

Tijdens je zwangerschap maak je nog niet de definitieve keuze voor adoptie. Dat doe je pas 3 maanden na de bevalling. Je krijgt namelijk 3 maanden bedenktijd. In deze periode wordt je kind opgevangen in een tijdelijk pleeggezin en heb je tijd om na te denken (eventueel samen met je vriend).

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.