Online-vrienden

Vrienden maken via internet lijkt erg leuk maar het is niet zonder risico’s.

Waarschijnlijk weet je wel dat iedereen zich op internet anders kan voordoen dan hij is. Ken je het programma ‘Catfish’ op MTV? Daarin zitten mensen die dachten online bevriend- of zelfs verliefd- te zijn. Uiteindelijk blijkt dat het een heel ander persoon is dan wie zij dachten!

Ondanks dat veel jongeren dit weten, blijkt dat ze hier niet altijd rekening mee houden of zich daarvan bewust zijn. Wie zijn jouw online-vrienden? Zijn zij echt wie ze zeggen te zijn? Ben jij online in contact met een leuke jongen of meid? Is dat echt? Of is het heel iemand anders? Denk er over na en wees voorzichtig. Het zou ook een Loverboy of Lovergirl kunnen zijn.

Risico’s van social media

Het is natuurlijk hartstikke leuk om contact te hebben via sociale media. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Is iemand wel echt wie hij zegt dat hij is? Wat doe je als iemand wordt buitengesloten in een online groep? Hoe makkelijk is het om informatie over jezelf te veranderen, als het eenmaal tussen de zoekresultaten op Google staat? Hier een aantal tips om het leuk te houden voor jezelf en voor anderen.

  • Als je iets niet zou doen in het echte leven, doe het dan ook niet in de digitale wereld.
  • Privacy-bepalingen zijn er niet voor niets. Lees ze voor je iets invult. Kijk wat er met je gegevens gebeurt en of ze aan anderen worden doorgespeeld.
  • Geef aan vreemden met wie je contact hebt zo min mogelijk persoonlijke informatie zoals adres, achternaam, telefoonnummer of de naam en het adres van je school. Ook al lijkt hij/zij nog zo aardig. Je weet niet wat er met je gegevens gebeurt.
  • De internetwereld is een ‘schijnwereld’. Alles kan verzonnen zijn. Zorg dat je degene met wie je contact hebt, echt kent. Laat je niks wijsmaken en ga niet in op mooie beloften.
  • Als er iets vervelends gebeurt in de chat, ga dan weg. Negeer beledigingen, discriminatie en seksuele opmerkingen. Post zelf geen lompe berichten of bedreigingen. Kwets of beledig anderen niet, hoe grappig het ook lijkt. Miljoenen mensen lezen mee, dus je acties kunnen heftige gevolgen hebben.
  • Denk na voor je een foto plaatst. Iemand kan eenvoudig een kopie van jouw foto maken en deze op andere websites plaatsen. Dit maakt het mogelijk dat jouw foto nog steeds ergens op internet staat, ook als jij hem zelf al weer weg hebt gehaald.
  • Wees voorzichtig met webcammen. De persoon die met jou aan het cammen is, kan jouw beelden opslaan en bewaren. Zo kan hij jou aan andere personen laten zien.
  • Als je gepest of lastig gevallen wordt op het internet en je je ongemakkelijk of bedreigd voelt, praat er dan met iemand over. Het is niet jouw schuld en je hebt het niet zelf uitgelokt. Pesten is laf. Praat ruzies uit op school en ruzie niet verder via het internet. Als je gepest wordt via internet, bewaar dan alles waaruit dat blijkt. Bewijs kan heel handig zijn bij het oplossen van het probleem.

Onze jongerenadviseur Mark heeft een filmpje gemaakt over zijn ervaringen met social media

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.