Hoofdluis

Luizen lopen gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere hoofd over. Iedereen kan hoofdluis krijgen.

Heb je jeuk op je hoofd? Dan heb je misschien last van hoofdluis. Hoofdluis komt ook voor bij middelbare scholieren. Luizen lopen gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere hoofd over. Daarom kun je luizen krijgen als je met je haren tegen iemand anders zijn haren aankomt. Bijvoorbeeld als je een selfie maakt.
Iedereen kan hoofdluis krijgen. Het heeft niets te maken met een goede of slechte hygiëne.

Heb ik hoofdluis?

Denk je dat je hoofdluis hebt? Controleer je haar dan door het te kammen met een netenkam. Hou je hoofd voorover en kam van de hoofdhuid tot aan het einde van je haar. Houdt een wit vel onder je hoofd. Je ziet de luizen er dan vaak op vallen. Je kunt dit zelf doen. Maar het is beter om het door iemand anders te laten controleren. Diegene kan vaak beter op je hoofdhuid kijken.

Hoe kom ik van hoofdluis af?

Luizen vermenigvuldigen zich snel en hoofdluis is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om je hoofdhuid en haar snel te behandelen. Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als je twee weken elke dag kamt, kun je alle hoofdluizen verwijderen.

Hoe voorkom ik hoofdluis?

  • Controleer je haar regelmatig op hoofdluis. Zo ben je er op tijd bij, en kun je de luis verwijderen voordat hij eitjes legt.
  • Leen je borstel, kam, haarklemmen, mutsen of hoofddoek niet uit en gebruik ze ook niet van anderen.
  • Het kan helpen om gel of haarlak te gebruiken. Jongeren die gel of haarlak gebruiken, hebben iets minder vaak hoofdluis dan jongeren die dit niet doen.

Op de website van het RIVM staat meer informatie over behandeling én het voorkomen van hoofdluis.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.