Piercings

Piercings moeten hygiënisch gezet worden. Anders kun je huidinfecties krijgen, maar ook ernstige besmettingen oplopen, zoals hepatitis.

Steeds meer jongeren laten piercings zetten. Hygiëne is daarbij heel belangrijk, anders kun je infecties oplopen. Ga daarom altijd naar een studio met vergunning, want die maakt gebruik van steriele materialen en instrumenten.

Piercing

Bij een piercing wordt je huid doorboord. Dat geeft een behoorlijk diepe wond die, afhankelijk van de plek, veel tijd nodig kan hebben om te genezen. Het piercen kan even pijn doen, maar de piercer mag je niet verdoven zonder toestemming van een arts.

Risico’s

Piercings moeten hygiënisch gezet worden. Anders kun je huidinfecties krijgen, maar ook ernstige besmettingen oplopen, zoals hepatitis B, hepatitis C en hiv.  Nog niet van alle piercings is bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd. In het filmpje hoor je meer over de risico’s.

Wat is hygiënisch?

De naald die door je huid gaat, is niet eerder gebruikt en komt uit een steriele verpakking. Hetzelfde geldt voor de piercing zelf. De piercer draagt handschoenen en vervangt deze iedere keer als hij iets anders aanraakt dan je huid, zijn instrumenten of een tissue. Na afloop verzorgt hij de plek van de piercing.

Veilige studio’s

Ga naar een studio met een vergunning, waar piercers de hygiënerichtlijnen naleven. Alle studio’s met een vergunning kun je vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

Wondverzorging

De wond die ontstaat door een piercing kan behoorlijk veel tijd nodig hebben om te genezen. Met een goede verzorging duurt dat tussen de vier weken en soms wel negen maanden. De piercer vertelt je wat je moet doen. Het belangrijkste is dat je de wond schoon houdt en er zo min mogelijk met je handen aanzit.

Litteken

Ook als de piercing hygiënisch is gezet, kan het gebeuren dat op de plek van de piercing littekenweefsel ontstaat. Mocht de piercing na het zetten gaan ontsteken, bijvoorbeeld als gevolg van een slechte verzorging, dan kan hij lelijk genezen. Wondinfecties zijn bovendien gevaarlijk voor je gezondheid.

Onder de 16

Als je onder de 16 bent, dan moet je ouder (of verzorger) bij het zetten van de piercing meekomen naar de studio. Hij of zij moet zich legitimeren en een toestemmingsformulier invullen.

Niet doen

Als je overgevoelig bent voor metaal is een piercing niet aan te raden. En ook bij zwangerschap, huidproblemen en heel veel andere gezondheidsklachten is een piercing geen goed idee.

Wel doen

Zorg dat je, als je naar een studio gaat voor een piercing, goed hebt gegeten, goed bent uitgerust, en nuchter, dus geen alcohol of drugs hebt genomen. Breng de piercer op de hoogte van belangrijke dingen, zoals medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheid, epilepsie, of als je onder behandeling bent van een dermatoloog.

Last van je piercing

Krijg je last van je piercing – van bijvoorbeeld ernstige roodheid, zwellen, pus of wondvocht – ga dan naar je huisarts.

Waar kan ik terecht met klachten over hygiëne?

Als je klachten hebt over de hygiënische omstandigheden tijdens het aanbrengen van een tatoeage of piercing of over studio’s, kan je dat melden bij de NVWA.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.